Zajednička, tematska sjednica Odbora za obitelj, mlade i sport (10. sjednica) i Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu (19. sjednica)

dvorana Josipa Šokčevića, YouTube prijenos

Tema sjednice je: "Zaštita mentalnog zdravlja djece u okolnostima pandemije".

Pandemija koronavirusa uzrokovala je izvanredne okolnosti u gotovo svim segmentima života, kako odraslih, tako i djece. Nemogućnost ostvarivanja inače normalnih i gotovo svakodnevnih kontakata, nastava na daljinu za koju neke obitelji uslijed ranijih poteškoća nisu bile financijski spremne (pristup internetu, računala), zabrana boravka roditelja s hospitaliziranom djecom, zabrana posjeta roditelja hospitaliziranoj djeci uopće, izolacija u krugu obitelji u visokom riziku od obiteljskog nasilja, nemogućnost pružanja usluga djeci s teškoćama u razvoju zbog zatvaranja ustanova posebne skrbi, samo su neke od niza poteškoća s kojima su se djeca morala nositi.

Stručnjaci od samoga početka koronakrize upozoravaju na štetne posljedice lockdowna na djecu pa će se na ovoj zajedničkoj tematskoj sjednici raspravljati o detektiranim problemima i načinima kako što kvalitetnije i brže odgovoriti na njih. Pored zastupnika u Hrvatskome saboru i predstavnika resornih ministarstava i agencija Vlade Republike Hrvatske, na sjednici će sudjelovati Pravobraniteljica za djecu, stručnjaci mentalnog zdravlja, stručnjaci iz obrazovnog sustava te predstavnici Mreže mladih savjetnika Pravobraniteljice za djecu.

Izravan prijenos sjednice dostupan putem saborskoga YouTube kanala na adresi: https://youtu.be/YmiRPwJZ6ek