Ante Markov i Gordan Jandroković primili veleposlanika Republike Moldavije

Zagreb - Predsjednik saborskog Odbora za turizam Ante Markov i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković primili su u Hrvatskom saboru veleposlanika Republike Moldavije u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Budimpešti, Valeriua Bobutaca.

Veleposlanik Moldije rekao je da dvije zemlje imaju dobre političke odnose u kojima nema otvorenih pitanja, ali treba jačati parlamentarne veze i međuparlamentarne aktivnosti, u sklopu kojih je i izgledan posjet predsjednika parlamenta Moldove Hrvatskom saboru. Veleposlanik je naglasio da su Moldaviji iznimno bitna iskustva Hrvatske na području usklađivanja domaćeg zakonodavstva s europskim jer i Moldavija svoju budućnost vidi u EU i želi što skorije otvoriti pregovore. Očekuju pomoć Hrvatske i na području turizma, kroz prijenos hrvatskih iskustava s tog područja, te jačanje turističke suradnje dviju zemalja i konačno potpisivanje Sporazuma o suradnji u području turizma. Moldavija očekuje da će do potpisivanja ovog Sporazuma doći tijekom skorog posjeta predsjednika hrvatske Vlade, dr. sc. Ive Sanadera Moldaviji. 

Ante Markov smatra da nema zapreka za potpisivanje Sporazuma u području turizma između dvije zemlje i napominje da gospodarske veze treba jačati i poticati. Rekao je da je Hrvatska nažalost kroz Domovinski rat morala dostići svoju samostalnost, ali da je u ovom trenutku politički  i sigurnosno stabilna pa se može reći da predstavlja lidera u regiji. Markov je suglasan s veleposlanikom u stavu da je turizam dobar put i model za multilateralno povezivanje svih zemalja, daleko širi od EU, jer štiti zajedničke vrijednosti, ali isto tako i pojedinačnu kulturu. Ustvrdio je da je upravo turizam najviše otvorio vrata Hrvatske Europi i svijetu i postao najbolji hrvatski izvozni proizvod. Smatra da turizam to može postati i Moldaviji jer je sve manje prostora u svijetu koji mogu ponuditi izvornost, a upravo turizam i oblikovanje atraktivnog turističkog proizvoda može pridonijeti promjeni krutih geopolitičkih odnosa u kratko vrijeme.

U razgovoru s Gordanom Jandrokovićem, veleposlanik Moldavije rekao je da njegova zemlja želi unaprijediti svoje odnose s Hrvatskom na mnogim poljima, posebice u svjetlu vrlo dobrih odnosa dvojice predsjednika država, koji su dosada izmijenili čak četiri službena posjeta. Moldavija podržava ubrzano približavanje Hrvatske EU, kao i kandidaturu Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, a Moldavija očekuje Hrvatsku potporu za ECOSOC 2008-2010. Gordan Jandroković zahvalio je na potpori Moldavije hrvatskoj kandidaturi za Vijeće sigurnosti UN-a. Konstatirao je da u odnosima Hrvatske i Moldavije nema otvorenih pitanja, politička suradnja je dobra, a skori posjet premijera Sanadera zasigurno će pridonijeti još boljim odnosima. Izrazio je uvjerenje da postoji više mogućnosti za gospodarsku suradnju, jer u ovom trenutku godišnja trgovinska razmjena ne dostiže 10 milijuna dolara, što je svakako premalo za dvije države koje u budućnosti svoju suradnju i trgovinske odnose mogu jačati i putem budućeg uključivanja Moldavije u proširenoj CEFTA-i,  za što se zalaže hrvatski premijer. Jandroković je rekao da Hrvatska želi imati brz ritam pregovora s EU, kako bi što skorije bila spremna za punopravno članstvo, a svoja iskustva na tom putu prenijet će Moldaviji. U tom kontekstu podržava susret dvojice predsjednika parlamenata, kao i potpisivanje sporazuma o bilateralnoj suradnji za više gospodarskih područja, posebice u turizmu.