Gordan Jandroković i Krešimir Ćosić primili pomoćnika glavnog tajnika NATO-a za političke poslove i sigurnost

Zagreb - Gordan Jandroković, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora i prof. dr. sc. Krešimir Ćosić, voditelj izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a primili su u radni posjet pomoćnika glavnog tajnika NATO-a za političke poslove i sigurnost, dr. Gunthera Altenburga. 

Dr. Altenburg konstatirao je da Hrvatska vidno napreduje k punom članstvu u NATO, ostvarila je impresivan napredak u provedbi mnogih reformi posljednjih nekoliko godina, kao i ispunjenju političkih kriterija, što je prepoznato. Naglasio je da je Hrvatska dala vrijednu potporu operacijama NATO-a u BiH i Kosovu, a visoko se cijene hrvatske snage u Misiji u Afganistanu. Aktivno sudjelovanje Hrvatske u Akcijskom planu za članstvo imat će i daljnju potporu Saveza do konačnog završetka reformi i prijema u članstvo. Ipak, ključno pitanje čije rješavanje Savez što je moguće ranije očekuje je ono generala Gotovine. „Ovdje je odgovornost isključivo na Hrvatskoj“, rekao je dr. Altenburg.   
Dr. Altenburg je rekao da Hrvatskoj trebaju suvremene vojne snage, a posebnu ulogu imale bi manje i mobilnije jedinice koje mogu sudjelovati u misijama NATO-a i koje je moguće aktivirati u kratkom vremenu. Sve to zahtijeva ulaganja u modernizaciju i infrastrukturu. Rekao je da je vidljiv znatan napredak u prihvaćanju NATO standarda u organizaciji kopnenih snaga, a daljnji naglasak treba staviti na uvođenje standarda u zračne snage i mornaricu, u  čuvanje granice, na kopnu i moru, te reformu administracije.   

Gordan Jandroković zahvalio je na pozitivnom vrednovanju napora koje Hrvatska ulaže. Rekao je da su čvrsto određeni glavni vanjskopolitički prioriteti, od kojih nema odstupanja, a to su članstvo u EU, NATO i regionalna suradnja. Te ciljeve koji zahtijevaju provođenje niza unutarnjih reformi konsenzusom podržavaju sve parlamentarne stranke. Naglasio je kako napori koje Hrvatska ulaže trebaju biti uvaženi u međunarodnoj zajednici, ne samo zbog Hrvatske same, već i država u njenom okruženju, odnosno stabilizacije i napretka čitave regije.        

Krešimir Ćosić istaknuo je da je Hrvatska apsolutno svjesna i zna da je potpuno zadovoljavanje političkih kriterija uvjet bez kojeg nije moguće očekivati prijem u euroatlantske asocijacije i da ulaže sve napore kako bi riješila posljednje otvoreno pitanje suradnje sa sudom u Haagu, pitanje generala Gotovine. Na drugoj su strani tehnički aspekti prijema RH u NATO, pitanja modernizacije i daljnjeg restrukturiranja obrambenog sektora, gdje Hrvatska očekuje pomoć NATO-ovih stručnih timova. Hrvatska želi dati svoj puni doprinos regionalnoj stabilnosti i nadalje sudjelovati u mirovnim misijama, koje nemaju isključivo vojni i sigurnosni aspekt, već stvaraju potrebne uvjete za stabilnost i napredak u zemlji i okruženju.