Gordan Jandroković i Neven Mimica primili izaslanstvo Odbora za vanjske poslove Sejma

Zagreb - Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković i članovi Odbora primili su u radni posjet izaslanstvo Odbora za vanjske poslove Sejma koje je predvodio predsjednik Odbora Pawel Zalewski. 

Konstatirano je da su odnosi dviju država odlični, prijateljski i bez otvorenih pitanja, štoviše, stvoreni su takvi politički uvjeti koji će rezultirati bogatim i sadržajnim odnosima u budućnosti. Međuparlamentarna suradnja se također dobro razvija, a u Hrvatskom saboru djeluje Hrvatsko-poljska međuparlamentarne skupina prijateljstva. Gordan Jandroković zahvalio je na potpori koju je Poljska pružala Hrvatskoj tijekom ratnih godina, kao i potpori hrvatskom putu u EU i NATO. 

Pawel Zalewski istaknuo je da je potpora Poljske Hrvatskoj za njezino članstvo u EU potpuna, i to ne samo od strane političke elite u Poljskoj, nego većine poljskog naroda, što potvrđuje da su odnosi dviju država „sjajni, kako politički, tako i gospodarski“. Čak 72 posto Poljaka podržava hrvatsko integriranje u EU. Zalewski je rekao da su posljedice integriranja u Poljskoj jako pozitivne i da su nakon dvije godine članstva u EU Poljaci izraziti eurooptimisti. Štoviše, u ovom trenutku 80 posto Poljaka izražava svoje zadovoljstvo činjenicom da je Poljska članica EU, a zanimljivo je da su upravo poljoprivrednici koji su bili najskeptičniji prema ulasku Poljske u članstvo, danas najveći zagovornici EU i imaju najviše koristi od ulaska zemlje u EU. Cijena poljoprivrednog zemljišta na tržištu znatno je porasla, što je itekako pozitivno za poljoprivrednike, a isto je i sa cijenom kuća i stanova.

Izaslanstvo Sejma sastalo se u Hrvatskom saboru i s Nevenom Mimicom, predsjednikom saborskog Odbora za europske integracije i članovima Odbora. Goste je zanimalo kako teče proces usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom. Neven Mimica rekao je da je Hrvatska do sada uskladila nešto više od 200 zakona, što je polovica planiranog, a naglasak se stavlja ne samo na donošenje, nego i na primjenu novog zakonodavstva. Potrebno je paralelno raditi na tri područja: pregovorima, reformama i približavanju Europe građanima i ostvariti uspjeh u sva tri ako se želi polučiti uspjeh u čitavom procesu. Upravo u ovom posljednjem, približavanju Europe građanima, bilježe se i najslabiji rezultati jer se razina javne podrške danas kreće jedva nešto iznad 50 posto, što ne jamči uspješnost referenduma, objasnio je Mimica. Smatra da bi prenošenje poljskih iskustava na način organiziranja tribina poljskih parlamentaraca s hrvatskim građanima bio odličan vid neposredne suradnje dviju država i osobito bi pomogao Hrvatskoj u približavanju Europe građanima.