Gordan Jandroković primio predsjednike Odbora za nacionalnu obranu i Odbora za vanjsku politiku parlamenta Estonije

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i voditelj Hrvatsko-estonske grupe prijateljstva u Hrvatskome saboru Franjo Arapović primili su u radni posjet predsjednika Odbora za vanjsku politiku Enna Eesmaa i predsjednika Odbora za nacionalnu obranu parlamenta Estonije Toivoa Tootsena.

Gordan Jandroković je rekao kako su odnosi dviju zemalja vrlo dobri, prijateljski i da nema otvorenih pitanja, a želja Hrvatske je da se još prodube, posebice oni parlamentarni. Zahvalio je Estoniji na podršci koju pruža Hrvatskoj u njezinom približavanju euroatlantskim integracijama.

Enn Eesmaa naglasio je kako je stajalište Estonije da proces proširenja Europske unije mora ići dalje i da posebice treba obuhvatiti države regije jugoistočne Europe što je moguće prije. Pritom je istaknuo da svaka zemlja na svom putu prema Europskoj uniji treba biti vrednovana u skladu s vlastitim postignućima, a Estonija smatra da Hrvatska, koja je preuzela aktivnu ulogu lidera regije, može postati članicom Europske unije do 2009. godine. Izrazio je zadovoljstvo međuparlamentarnom suradnjom i djelovanjem parlamentarnih grupa prijateljstva. 

Jandroković je rekao da Zajednički parlamentarni odbor EU-RH podržava ulazak Hrvatske u Europsku uniju 2009. godine, što znači da bi hrvatski građani imali mogućnost sudjelovati na sljedećim izborima za Europski parlament. Dodao je da su za sada ocjene koje dolaze iz Europske unije o reformama koje provodi Hrvatska i tijeku pregovaračkog procesa pozitivne i da tim smjerom treba nastaviti, kako bi 2009. godine Hrvatska bila spremna za članstvo. Hrvatska je zainteresirana da i ostale zemlje regije postanu članice Europske unije, dapače, to je njezin nacionalni interes, što znači da će Hrvatska svakako poduprijeti njihov ulazak u euroatlantske integracije, koje su jamstvo sigurnosti za čitavo područje.