Ivo Josipović primio veleposlanika Narodne Republike Kine

Zagreb - Ivo Josipović, voditelj Hrvatsko-kineske međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatskoga sabora primio je u nastupni posjet veleposlanika Narodne Republike Kine u Hrvatskoj Wu Zhenglonga.

U razgovorima je utvrđeno da su odnosi Hrvatske i Kine prijateljski i bez otvorenih pitanja, ali bi trebalo raditi na njihovom jačanju i poticanju daljnje suradnje, posebice na planu gospodarstva. Jedna od zadaća je daljnji razvoj međuparlamentarne suradnje, a nedavni posjet kineskih parlamentaraca Hrvatskom saboru kineski je veleposlanik ocijenio  odličnim.

Wu Zhenglong je naglasio kako s kineske strane nema apsolutno nikakvih zapreka za uvoz i plasiranje hrvatskih proizvoda na kinesko tržište koje je, kako je rekao, veliko i otvoreno za sve vrste robe, od prehrambenih do proizvoda visoke tehnologije. „Ima velikih potencijala za gospodarsku suradnju dviju zemalja, ali biznismeni iz Hrvatske još nisu uočili ogromni potencijal za svoje proizvode na kineskom tržištu“, rekao je Wu Zhenglong, spomenuvši vino i maslinovo ulje kao moguće hrvatske izvozne proizvode. Primijetio je kako u Kini nema ni hrvatskih restorana koji bi s izvornim specijalitetima mogli odlično konkurirati u ugostiteljskoj ponudi. 
Plodna suradnja poželjna je i na području kulture, temeljem Sporazuma o kulturnoj suradnji između dviju zemalja.