Izaslanstvo Sabora u posjetu izraelskom Knessetu

Izrael - Na poziv Odbora za vanjsku politiku i obranu izraelskog Parlamenta Knesseta, u Izraelu 0d 10. do 13. svibnja boravi Izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora na čelu s predsjednikom Odbora mr. Nevenom Juricom.

Neven Jurica i Izaslanstvo imali su niz službenih razgovora: s predsjednikom Knesseta gospodinom Reuvenom Rivlinom, predsjednikom Odbora za vanjsku politiku i obranu, dr. Yuvalom Steinitzom i članovima Odbora, te političkim direktorom u Ministarstvu vanjskih poslova Izraela zaduženim za strateška vanjskopolitička pitanja te su bili nazočni na Plenarnoj sjednici Knesseta.

Predsjednik Knesseta je, otvarajući sjednicu, posebno toplo i prijateljski pozdravio hrvatsko Izaslanstvo.

U svim su službenim razgovorima posebno istaknuti odlični prijateljski bilateralni hrvatsko-izraelski odnosi, te je potvrđena namjera da se oni još više unaprijede i učvrste. Izraelska strana pozdravlja i podržava razvoj demokratskih vrijednosti u Hrvatskoj kao i napore hrvatske Vlade za približavanje Europskoj uniji.
Hrvatsko Izaslanstvo jasno je istaknulo hrvatsku podršku mirovnom planu "Road map"-u.

Neven Jurica izrazio je puno razumijevanje za probleme s kojima se Izrael suočava u nastojanjima da se postigne mirno rješenje.
Nema alternative miru, naglasio je Jurica, ali niti borbi protiv međunarodnog terorizma i općenito – terorizma.

U nastavku posjeta izraelskom Parlamentu Neven Jurica i Izaslanstvo susreli su se sa zastupnicom i predsjednicom Pododbora za vanjsku politiku gospođom Naomi Blumenthal, te dogovorili osnivanje Parlamentarne skupine izraelsko-hrvatskog prijateljstva u Knessetu, na čelu s gospođom Blumenthal.

Neven Jurica susreo se i sa članovima Lige hrvatsko-izraelskog prijateljstva čiji je predsjednik g. Samuels Schlezinger, počasni konzul Republike Hrvatske u Izraelu.