Izaslanstvo Sabora završilo službeni posjet Sobranju

Makedonija - Izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora boravilo je od 8. do 11. lipnja u službenom posjetu Republici Makedoniji na poziv Vanjskopolitičke komisije makedonskog Sobranja.

Hrvatski parlamentarci koje je predvodio Neven Jurica, predsjednik Odbora za vanjsku politiku, razgovarali su sa svojim makedonskim kolegama o bilateralnim odnosima dviju država i njihovih parlamenata, o zajedničkim vanjskopolitičkim prioritetima: punopravnom članstvu u EU i NATO-u te o političkim, sigurnosnim i gospodarskim prilikama u Jugoistočnoj Europi.

Makedonske parlamentarce, koje je predvodila Teuta Arifi, predsjednica Komisije za vanjsku politiku Sobranja, posebno su zanimala hrvatska dostignuća u približavanju Europskoj uniji. Neven Jurica izvijestio je makedonske kolege da Hrvatsku očekuje dobivanje statusa zemlje kandidata i datuma za početak pregovora sa EU na ministarskom zasjedanju u Bruxellesu 17. i 18. ovog mjeseca.

Napredujući prema Europskoj uniji Hrvatska ne bježi iz regije nego želi biti most koji će ove prostore povezivati sa EU. U tom smislu posebno nam je dragocjena suradnja s Makedonijom, naglasio je Jurica i dodao da će Hrvatska rado svoja iskustva prenijeti prijateljima u Makedoniji.

Teuta Arifi i Neven Jurica sa suradnicima posebnu pozornost u razgovorima posvetili su predstojećem NATO summitu u Istanbulu i očekivanjima Hrvatske, Makedonije i Albanije da na tom skupu budu nazočne kao sljedeće zemlje članice u procesu proširenja NATO-a. Sa zadovoljstvom je primljena informacija da je turski parlament pripremio deklaraciju kojom poziva NATO da u sljedeće proširenje uključi Hrvatsku, Makedoniju i Albaniju. U razgovoru Nevena Jurice i hrvatskih parlamentaraca sa Ljupčom Jordanovskim, predsjednikom Sobranja Republike Makedonije istaknuta je tradicionalno dobra suradnja i bliski odnosi Hrvatske i Makedonije. Čestitajući Hrvatskoj na ubrzanom približavanju ka EU Jordanovski je naglasio da uspjeh svake pojedine zemlje iz regije u njenom približavanju EU predstavlja uspjeh i ostalih zemalja te da primjer Hrvatske predstavlja poticaj ostalima.

Parlamentarna izaslanstva dogovorila su se također da se članovi Odbora za vanjsku politiku Sabora i Komisije za vanjsku politiku Sobranja sastaju jednom godišnje te da postoji mogućnost da se u stalne konsultacije uključe i ostali odbori i komisije dvaju parlamenata. Tijekom boravka u Makedoniji hrvatski parlamentarci posjetili su sveučilište u Tetovu čiju je izgradnju i opremanje financirala Europska unija, a razgledali su i turističke i povijesne znamenitosti Ohrida i Bitole. Na kraju svog boravka u Makedoniji izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora razgovaralo je i sa Fuadom Hasanovićem, zamjenikom ministrice za vanjske poslove.