Milorad Pupovac primio veleposlanika Saint-Paula

Zagreb - Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Hrvatskoga sabora prof. dr. sc. Milorad Pupovac primio je u radni posjet Francoisa Saint-Paula, veleposlanika Republike Francuske u Republici Hrvatskoj. Povod radnom posjetu je skori odlazak predsjednika Hrvatskoga sabora Vladimira Šeksa i saborskog izaslanstva francuskom parlamentu krajem ovoga mjeseca, na poziv predsjednika francuskog parlamenta. 

Pupovac je u razgovoru naglasio važnost njegovanja i jačanja dobrih i partnerskih odnosa hrvatske Vlade i političkih predstavnika nacionalne manjine čiji je on predstavnik u Hrvatskom saboru, što će doprinijeti daljnjem poštivanju demokratskih standarda i jačanju demokracije, kao i implementaciji manjinskih zakona u stvarnom životu. Hrvatski vanjskopolitički prioriteti su ulazak u europske integracije s jedne strane, kao i jačanje regionalne suradnje i pozicioniranje Hrvatske kao bitnog čimbenika regije jugoistočne Europe. U tom kontekstu, posebice je bitno jačanje i učvršćivanje dobrosusjedskih odnosa, naglasio je Pupovac. 

Francuski veleposlanik naglasio je važnost postignutih dogovora tijekom posjeta hrvatskog premijera Ive Sanadera Beogradu, te ga je zanimalo je li tamo postignuti sporazum u postupku ratifikacije i kada bi trebao stupiti na snagu, odnosno je li konstituiran odbor za njegovu provedbu. Pupovac je odgovorio da je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske već prije mjesec dana zamolilo za prijedloge članova iz redova srpske zajednice koji bi ušli u Odbor za provedbu navedenog sporazuma, čija će imena uskoro biti poznata. Ujedno je naglasio da je izuzetno važno što odbor može početi sa svojim radom i prije same ratifikacije. 

U razgovorima je konstatirano da upravo pretpristupno vrijeme pruža mogućnost za osnaživanje i potvrđivanje uloge parlamenta i njegove pravilne percepcije u javnosti. Dr. Pupovac je rekao da će tri saborska odbora, Odbor za međuparlamentarnu suradnju, Odbor za europske integracije i Odbor za vanjsku politiku, u dogovoru proučiti europsku parlamentarnu praksu o ulozi parlamenata u pregovaračkom procesu ulaska zemlje u EU, gdje npr. Finska nudi zanimljiv model parlamentarnog Velikog odbora. Zastupajući stav da je potrebno i u EU razumjeti i sačuvati identitet "malih" naroda, dr. Pupovac je, govoreći o budućem nacionalnom odboru koji bi se konstituirao od predstavnika tri navedena saborska odbora i predstavnika klubova zastupnika, svojim radom motrio tijek pregovaračkog procesa i ujedno djelovao kao savjetodavac osnažujući time i samu ulogu Sabora.