Neven Mimica primio u radni posjet izaslanstvo Odbora za europske poslove parlamenta Republike Estonije

Zagreb - Neven Mimica, predsjednik saborskog Odbora za europske integracije, s članovima Odbora, primio je u radni posjet izaslanstvo Odbora za europske poslove parlamenta Republike Estonije, na čelu s Reinom Langom, potpredsjednikom parlamenta i predsjednikom Odbora.

Razgovaralo se o ulozi parlamenata u pregovaračkom procesu s Europskom unijom, kao i o ulozi nacionalnih parlamenata u budućnosti ujedinjene Europe. 
Estonska iskustva iz uspješno okončanog pregovaračkog procesa s EU vrlo su važna Hrvatskoj u njenim budućim pregovorima.   

Neven Mimica osvrnuo se na prošlu godinu koja je za Hrvatsku bila vrlo uspješna jer je dobila pozitivan avis Europske komisije, status kandidata i datum početka pregovora, 17. ožujka 2005. godine. Sve to znači da su prepoznati napori koje je posljednjih nekoliko godina Hrvatska ulagala u prihvaćanju europskih standarda i vrijednosti. To je ujedno dobra vijest i za EU i za regiju jugoistočne Europe jer dokazuje da se dostizanjem europskih standarda može stabilizirati određena zemlja, ali i čitava regija.   Hrvatska je trenutno u fazi priprema za pregovore i ulaže maksimalne napore za njihovo skoro otpočinjanje. Pitanja u svezi s pristupom EU u Hrvatskoj nadilaze parcijalne političke interese. Dapače, to je nadstranački, svehrvatski projekt i odluka svih parlamentarnih stranaka da se prihvaćanjem europskih standarda  Hrvatsku što prije dovede u EU, odnosno, što je važnije, da to donese bolji život i standard hrvatskim građanima, rekao je Mimica.