Neven Mimica sastao se s načelnikom Uprave za Europu njemačkog Ministarstva vanjskih poslova

Zagreb - Predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora mr. sc. Neven Mimica primio je u radni posjet dr. Eskarta Cuntza, pomoćnika ministra i načelnika Uprave za Europu u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke.

U razgovorima je pozitivno ocijenjena odluka Europskog vijeća o uspostavi radne skupine EU koja bi trebala procijeniti surađuje li Zagreb u potpunosti s Haškim sudom (ICTY). Dr. Cuntz smatra da je učinjen velik napredak i pronađen način kako evaluirati posljednji kriterij koji Hrvatska treba ispuniti kako bi se mogli otvoriti pregovori s EU. Dodao je kako u međuvremenu Hrvatska treba nastaviti s pripremama za početak pregovora, jer se u zaključcima Vijeća navodi da će oni otpočeti čim Hrvatska dokaže da u potpunosti surađuje u vezi s pitanjem Gotovine. Vrlo bitnim ocjenjuje ulogu parlamenta u procesu integracije i s tim u svezi uspostavu Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.   

Neven Mimica rekao je kako sve parlamentarne stranke konsenzusom podržavaju put Hrvatske prema Uniji koji je zajednički posao hrvatske Vlade i Hrvatskoga sabora. Naglasio je kako nedavno otkazivanje početka pristupnih pregovora nije zaustavilo Hrvatsku u reformama i daljnjem prilagođavanju standardima Unije, već naprotiv, da će ovo razdoblje biti iskorišteno za što bolju pripremu. Tako je na planu harmonizacije domaćeg zakonodavstva s pravnom stečevinom Unije do sada učinjena gotovo polovica posla, a slijedi usvajanje još dvjestotinjak europskih zakona. Pri tome je vrlo važna njihova kvaliteta, odnosno mogućnost implementacije, zaključio je Mimica.    

O pitanju gospodarskih kriterija, dr. Cuntz je ocijenio hrvatsko gospodarstvo i razinu njegove konkurentnosti na znatno višem stupnju no što je primjerice rumunjsko ili bugarsko, naglasivši da je sada jedini zadatak pred Hrvatskom dokazati njenu punu suradnju sa sudom u Haagu, kako bi pregovori mogli početi.