Održan bilateralni sastanak vanjskopolitičkih odbora Sabora i Sobranja

Zagreb - Odbor za vanjsku politiku Hrvatskog sabora održao je danas bilateralni sastanak s izaslanstvom Odbora za vanjsku politiku Sobranja Republike Makedonije.

Ocijenivši bilateralne odnose Hrvatske i Makedonije izrazito dobrim, predsjednik Odbora mr.sc. Neven Jurica čestitao je makedonskim parlamentarcima na podnošenju aplikacije za članstvo u Europskoj uniji, istaknuvši kako je Hrvatska spremna pružiti pomoć u savjetima i razmjeni iskustava. Isto tako, dodao je Jurica, Hrvatska će pružiti podršku Makedoniji u njenoj kandidaturi za članstvo u ECOSOC-u 2004. godine, očekujući potporu Makedonije u hrvatskoj kandidaturi za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a 2008/2009. godine.

Predsjednica Odbora za vanjsku politiku Sobranja Republike Makedonije Teuta Arifi složila se s ocjenom kvalitete bilateralnih odnosa u sklopu koje nema otvorenih pitanja, istaknuvši pritom kako postoji prostor za dodatno dinamiziranje suradnje posebice na području prometne povezanosti Hrvatske i Makedonije. Naglasivši kako su vanjska politika i eurointegracijski procesi jedan od prioriteta makedonske državne politike, gđa Arifi smatra kako je potrebno dodatno poticati pozitivan trend suradnje vanjskopolitičkih parlamentarnih odbora Hrvatske i Makedonije. Stoga je uputila poziv Odboru za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora da posjeti Makedoniju, a što je mr.sc. Jurica u ime Odbora i razvoja suradnje prijateljskih zemalja prihvatio.