Peter Straub najavio nastavak potpore hrvatskom pristupanju EU

Zagreb - U okviru službenog posjeta Republici Hrvatskoj, u Hrvatskom saboru boravio je predsjednik Landtaga, parlamenta savezne pokrajine Baden-Württemberg i predsjednik Odbora za regije pri Europskoj uniji Peter Straub sa suradnicima. Sastao se sa Gordanom Jandrokovićem predsjednikom Odbora za vanjsku politiku, članovima Odbora za europske integracije i Marijom Pejčinović-Burić, državnom tajnicom u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

Gordan Jandroković zahvalio je na potpori Republici Hrvatskoj u vrijeme Domovinskog rata kao i sada kada su otvoreni pregovori sa EU. Naglasio je da u pokrajini Baden-Württemberg živi velik broj Hrvata koji predstavljaju poveznicu sa Hrvatskom. Na sastanku se razgovaralo o reformama koje Hrvatska mora provesti za pristupanje EU. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku je potvrdio da postoji konsenzus svih parlamentarnih stranaka oko strategije ulaska Hrvatske u EU. Osvrnuo se i na slučaj Gotovina koji je uspješno riješen. Istaknuo je važnost potpore javnosti ulasku Hrvatske u EU koja sada iznosi između 50 i 60 posto, ali naglasio je važnost razvoja jače komunikacijske strategije prema hrvatskim građanima. 

Peter Straub je istaknuo jako dobru suradnju između Hrvatske i pokrajine Baden-Württemberg u okviru koje će se održati manifestacija Hrvatski tjedni u Stuttgartu, gdje će hrvatski i njemački predstavnici imati prilike za jačanja suradnje i pokretanje novih projekata. Kao predsjednik Odbora za regije pri EU, Peter Straub je naglasio da je Hrvatska jedna od zemalja koja pripada jezgri Europe, te je izrazio zadovoljstvo otvaranjem pristupnih pregovora i obećao nastavak potpore. Na sastanku je otvorena inicijativa o formiranju odbora u okviru međuparlamentarne suradnje. Skupina bi razmjenom četiriju predstavnika Odbora za regije i predstavnika hrvatskih regija pomagala Hrvatskoj u procesu približavanja Europi, posebno na području jačanja lokalne i regionalne samouprave, koju je Peter Straub izdvojio kao bitan element gospodarskog razvoja svake zemlje.

Državna tajnica Marija Pejčinović-Burić poduprla je formalno otvaranje suradnje između Hrvatske i Odbora za regije. Zaključila je riječima da Vlada podržava razvoj regija i lokalne samouprave parafrazirajući premijera Ivu Sanadera; Hrvatska je jaka koliko i svaka njezina regija.