Poljski parlamentarci podržali hrvatska nastojanja za članstvom u EU

Zagreb - Izaslanstvo poljsko-hrvatske skupine prijateljstva parlamenta Republike Poljske predvođeno predsjednikom skupine, senatorom Jerzyjem Pieniazekom, u uzvratnom je posjetu Hrvatskom saboru, na poziv potpredsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika hrvatsko-poljske skupine prijateljstva mr. sc. Mate Arlovića.
Izaslanstvo je vodilo razgovore s predstavnicima parlamentarnih klubova, članovima saborskog Odbora za međuparlamentarnu suradnju, Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske integracije.

Jerzy Pieniazek izrazio je uvjerenje kako će Hrvatska dobiti pozitivnu odluku iz Bruxellesa za početak pregovora, rekavši da je Hrvatska prema mišljenju Poljske ispunila sve uvjete.

„Poljska je ostvarila svoja dva strateška cilja, ulazak u NATO i EU, a danas su najveće promjene vidljive u sektoru javnih financija, industrijskoj proizvodnji i poljoprivredi“, rekao je Pieniazek. Posebice velike promjene doživjela je prehrambena industrija. Senator je istaknuo kako je upravo selo imalo najveće koristi od ulaska u EU, a posebnu ulogu imali su poljski pregovarači koji su izborili odlične uvjete za poljske poljoprivrednike. Tako je Poljska već u fazi pregovora, kao pridruženi član EU, uspjela povući znatna sredstva iz pretpristupnih fondova za pripremu svoje poljoprivrede za ulazak na tržište EU. Ta su sredstva korištena za jačanje poljoprivredne infrastrukture i modernizaciju samih seoskih gospodarstava.
Na pitanje kako su poljski seljaci prihvatili EU, senator Pieniazek odgovorio je kako je upravo selo u početku bilo najskeptičnije, a odlučujuću ulogu u razbijanju euroskepticizma učinilo je svećenstvo koje je svojim župljanima po selima objašnjavalo potrebu i dobrobit ulaska u EU. Ovom djelovanju po župama prethodio je odlazak poljskih biskupa u Bruxelles i njihovo upoznavanje s institucijama EU. „Katolički svećenici su u svojim župama i poljskim selima postali glasnogovornici EU“, rekao je Pieniazek i uputio poziv hrvatskim poljoprivrednicima da oforme delegaciju i posjete Poljsku kako bi se na licu mjesta upoznali sa stanjem u poljskom agraru i vidjeli koje su koristi ulaska u EU.     

Prof. dr. sc. Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju založio se za daljnji razvoj međuparlamentarne suradnje i bilateralno i kroz europske institucije i u Europskom parlamentu. Dr. Tonči Tadić, potpredsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju smatra kako Hrvatska i Poljska trebaju izmjenjivati svoja iskustva i na području zaštite mora, te je izrazio stav da će se uključivanjem Hrvatske u EU  povećati suradnja između zemalja koje su na krajevima naftnih koridora koji povezuju Jadran i Baltik. U razgovorima je konstatirano da nedostaju brzi putovi za razmjenu dobara, te da se što skorije treba pristupiti izgradnji željezničkih putova, kao prioritetnog cilja za razvoj gospodarske suradnje.     

U ime Odbora za vanjsku politiku i Odbora za europske integracije Hrvatskog sabora dr. Mario Zubović je zahvalio Poljskoj na podršci i pozitivnom vrednovanju napora koje Hrvatska ulaže na putu u EU članstvo, kao i na prijenosu poljskih iskustava iz pregovaračkog procesa, što je za Hrvatsku dragocjeno. Naglasio je kako Hrvatska ima tri vanjskopolitička cilja: članstvo u EU, NATO-u, te regionalnu suradnju, a te ciljeve konsenzusom podržavaju sve parlamentarne stranke. Zaključio je da će Hrvatski sabor i dalje pružati svoju punu potporu hrvatskoj Vladi u nastojanjima da se Hrvatska što kvalitetnije pripremi za EU članstvo.