Potpredsjednice Sabora Adlešić i Pusić primile veleposlanicu Kraljevine Norveške

Zagreb - Potpredsjednica Hrvatskog Sabora Đurđa Adlešić primila je u radni posjet Elisabeth Walaas, veleposlanicu Kraljevine Norveške. 

Đurđa Adlešić zahvalila je na humanitarnoj i ekonomskoj pomoći Kraljevine Norveške Hrvatskoj od 100 milijuna kuna godišnje. Naglasila je da je to značajna pomoć. Veleposlanica je izjavila da je Norveška pružajući pomoć Hrvatskoj zapravo više dobila nego što je dala. Razgovaralo se još i o zastupljenosti žena u politici u Hrvatskoj i Norveškoj. Veleposlanica je istaknula da se na razini vlade povećao broj žena i da je danas taj omjer ujednačen. U Parlamentu je taj omjer niži na štetu žena. Jedna od tema bila je i mirovinska reforma. Uspoređivala su se iskustva dviju zemalja. U Norveškoj proces pripreme za reformu traje nekoliko godina, a provodi ga Nacionalni odbor u kojem su prisutne sve stranke i interesne grupe, istaknula je veleposlanica. Đurđa Adlešić smatra da je norveški model dugotrajnog procesa pripreme za reformu jako dobar i da bi norveška iskustva trebala biti dragocjena i za Hrvatsku. 

U nastavku radnog posjeta dužnosnicima Hrvatskog sabora, veleposlanica Kraljevine Norveške susrela se s potpredsjednicom Sabora Vesnom Pusić. Nakon uvodnih pozdrava Vesna Pusić je upoznala veleposlanicu sa dobrim razvojem pregovora o ulasku Hrvatske u NATO, pri čemu je istaknula kontinuiranu potporu norveške vlade. Složile su se da je pristup euroatlantskim integracijama od iznimnog značaja za Hrvatsku, posebno u vidu osiguravanja mira i reforme oružanih snaga koja se u Hrvatskoj odvija prema planu. Istaknuta je potreba za većom komunikacijom s javnošću koja je do sada imala dosta rezerviran stav prema pristupanju NATO-u.
Na području ekonomske suradnje istaknuta je skromna gospodarska razmjena koja je prvenstveno uvjetovana niskim stupnjem informiranosti o nacionalnim gospodarstvima. Naznačene su mogućnosti boljeg povezivanja dviju zemalja na tom planu posebno kroz neposredne sastanke gospodarstvenika. Vesna Pusić je istaknula poželjnost investicija od strane zemlje s vrlo niskim stupnjem korupcije kao što je Norveška, koja i u ostalim društvenim segmentima uživa visoku ocjenu hrvatskih građana. Veleposlanica Elisabeth Walaas izrazila je zadovoljstvo što će kroz svoj mandat u Hrvatskoj imati priliku prisustvovati iznimno važnim događajima za Republiku Hrvatsku kao i za čitavu regiju koja prolazi kroz intenzivno razdoblje tranzicije.