Potpredsjednik Sabora Mato Arlović primio predsjednika Sejma Republike Poljske

Zagreb - Mr. sc. Mato Arlović, potpredsjednik Hrvatskoga sabora i voditelj Hrvatsko-poljske skupine prijateljstva u Hrvatskom saboru primio je u radni posjet Wlodzimierza Cimoszewicza, predsjednika Sejma Republike Poljske s izaslanstvom. 

U razgovorima je istaknuto prijateljstvo dvaju naroda i dviju zemalja koje tradionalno njeguju dobre odnose. Ipak, unatoč suradnji na mnogim područjima, zamjetan je izrazit deficit Hrvatske u robnoj razmjeni s Poljskom koji treba početi smanjivati, naglasio je Arlović. Spomenuo je poljsku nacionalnu manjinu i njezino značenje za hrvatsku kulturu, koja je unatoč malobrojnosti vrlo aktivna, a iza sebe ima veliku podršku matične države.

Mato Arlović ovom prigodom uručio je službeni poziv Poljsko-hrvatskoj skupini prijateljstva Sejma Republike Poljske da posjeti Hrvatski sabor 13. i 14. ožujka ove godine. 

Predsjednik Cimoszewicz izrazio je zadovoljstvo politikom koju Hrvatska vodi prema svojim nacionalnim manjinama. Smatra da se ulaskom u eurointegracije šire moguće dimenzije suradnje država, a jača i uloga parlamentarne diplomacije. Predsjednik Sejma snažno podupire dolazak Poljsko-hrvatske skupine prijateljstva Sejma Republike Poljske u Hrvatsku i Hrvatski sabor. 

Jedna od tema razgovora bili su i odnosi u regiji. Arlović je izjavio da Hrvatska želi dobre odnose sa svim susjedima, a njihovu budućnost vidi kao budućnost članica EU. O pitanju BiH Arlović ističe da se stabilan mir može postići jedino ako se u cijeloj državi osigura ravnopravnost i konstitutivnost svih triju naroda na čitavom teritoriju suverene BiH, uz maksimalno poštivanje temeljnih ljudskih prava, te njegovanje multikulturalnosti, multijezičnosti i multikonfesionalnosti. Smatra da bi međunarodna zajednica doživjela poraz ukoliko se ne potvrdi temeljno načelo i koncept multietničnosti BiH, po kojem u jednoj državi zajedno živi više konstitutivnih naroda.

Predsjednik Sejma je rekao kako u vremenu koje dolazi sve države Starog kontinenta moraju naći svoju zajedničku budućnost u ujedinjenoj Europi, a Poljska želi imati svoju djelatnu ulogu u tim procesima.
Predsjednik Cimoszewicz razgovarao je u Saboru i sa članovima Odbora za vanjsku politiku i za europske integracije.