Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Hrvatskog sabora Milorad Pupovac primio međunarodnog posrednika za BiH Christiana Schwarz-Schillinga

Zagreb - Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Hrvatskog sabora prof.dr.sc. Milorad Pupovac razgovarao je danas sa dr. Christianom Schwarz-Schillingom međunarodnim posrednikom za Bosnu i Hercegovinu i zastupnikom u njemačkom parlamentu.

Čestitajući hrvatskim građanima i Vladi na prihvaćenoj kandidaturi Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji, dr. Schwarz-Schilling istaknuo je kako će ovakav međunarodni uspjeh Hrvatske kao primjer pozitivno utjecati i na ostale zemlje regije u njihovim eurointegracijskim  procesima. Govoreći o regionalnoj suradnji, a posebno o suradnji Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Schwarz-Schilling je naglasio pitanje povratka izbjeglica kao jedno od najvažnijih otvorenih pitanja u odnosima te dvije susjedne države. Potrebno je, smatra međunarodni posrednik za BiH, uložiti dodatne napore s obje strane kako bi se otklonile sve prepreke za povratak izbjeglica u svoje domove, te na taj način vratila ravnoteža etničke slike prije rata. 

Složivši se s ocjenom sugovornika, prof.dr.sc. Pupovac dodao je kako su u Hrvatskoj osigurani svi zakonski preduvjeti za povratak izbjeglica, te kako postoji politička volja i pozitivno ozračje potrebno za uspješnost tog procesa.  Zadaća je ove Vlade, smatra Pupovac,  ulaganje dodatnih napora u efikasnost i provedbu ovog problema označenog prioritetom. Među ostalim, potrebno je obratiti pozornost na loše životne uvjete izbjeglica u izbjegličkim  centrima, te što prije riješiti njihov status, zaključio je Pupovac.