Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Hrvatskoga sabora Milorad Pupovac primio lorda Hanningfielda od Chelmsforda

Zagreb - Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Hrvatskoga sabora dr. sc. Milorad Pupovac primio je danas u radni posjet lorda Hanningfielda od Chelmsforda, ministra u sjeni Konzervativne stranke Ujedinjenog Kraljevstva za lokalnu upravu i regije, organizacijskog koordinatora stranke u Domu lordova, potpredsjednika engleskog izaslanstva i člana predsjedništva Odbora regija Europske unije. 

Lorda Hanningfielda posebno je zanimao napredak procesa priključenja Hrvatske Europskoj uniji u pogledu apsorbiranja sredstava iz pristupajućih fondova EU-a, statusa nacionalnih manjina, regionalne suradnje sa susjednim zemljama. Tom je prilikom predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a ponudio svu potrebnu pomoć Londona i Bruxella Hrvatskoj u svladavanju eventualnih prepreka i ubrzavanju procesa priključenja Hrvatske Europskoj uniji.

Zahvalivši na ponuđenoj pomoći i interesu za hrvatske napore u eurointegracijskim procesima, dr. Pupovac je napomenuo kako Hrvatska zbog pozitivnog napretka na svim navedenim područjima očekuje prihvaćanje kandidature, te skoro započinjanje pregovora za članstvo u Europskoj uniji. Kao jedan od gorućih problema i prioriteta državne politike, Pupovac je istaknuo probleme u efikasnosti i kvalitete pravosuđa, a za čije rješavanje očekuje pomoć i podršku europskih partnera.