Predsjednik Odbora za pravosuđe Hrvatskoga sabora Rade Ivas primio državnog tajnika Andrasa Barsonyja

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora mr.sc. Neven Jurica primio je tijekom jučerašnjega popodneva u radni posjet državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Mađarske Andrasa Barsonyja.

Razlog posjeta mađarskog dužnosnika priprema je službenog posjeta ministra vanjskih poslova Hrvatske Mađarskoj, kao i službeni posjet mađarskog premijera Hrvatskoj. Prilikom razgovora Barsony je izrazio u ime Republike Mađarske punu podršku hrvatskim naporima za ulazak u Europsku uniju i NATO, te ponudio pomoć u prenošenju iskustava Mađarske iz eurointegracijskih procesa. 

Zahvalivši na potpori, mr.sc. Jurica je istaknuo kako dobivanje statusa kandidata i određivanja početka pregovora za punopravno članstvo u EU predstavljaju za Hrvatsku najvažniji prioritet. U tom pravcu, dodao je Jurica, Hrvatska ulaže maksimalne napore da ispuni sve pristupajuće kriterije za ulazak u EU, otkloni sve eventualne prepreke, te se na taj način nametne kao predvodnik regije prema velikoj europskoj obitelji.

Ocjenjujući bilateralne odnose Hrvatske i Mađarske vrlo dobrim, Jurica je u zaključku sastanka predložio što skoriji susret vanjskopolitičkih odbora hrvatskog i mađarskog parlamenta kao put još intenzivnije suradnje prijateljskih zemalja.