Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Neven Jurica primio veleposlanika Kraljevine Norveške Toraasena

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora mr.sc. Neven Jurica primio je danas u radni posjet veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Knuta Toraasena.

Tema razgovora bila je jačanje bilateralne suradnje dviju zemalja na području brodogradnje, energetike, turizma, ribarstva, poljoprivrede i šumarstva. Za Norvešku, istaknuo je veleposlanik Toraasen, Hrvatska je najperspektivniji trgovinski partner u regiji, što upućuje na potrebu dodatnog intenziviranja trgovinske suradnje. Sugovornici su se složili kako je sastanak predsjednika norveškog i hrvatskog parlamenta, najavljen za jesen ove godine u Zagrebu, značajan korak u razvoju bilateralne suradnje na najvišoj razini.

Naglašavajući važnost NATO summita u Istanbulu u lipnju ove godine za Republiku Hrvatsku, mr.sc. Jurica je istaknuo kako očekuje potporu Norveške u hrvatskim naporima za članstvo u NATO-u.
Toraasen je naglasio kako Kraljevina Norveška podržava i potiče eurointegracijsku politiku Republike Hrvatske jer na taj način pridonosi ne samo dobrim bilateralnim odnosima, već miru i stabilnosti u cijeloj regiji. “Uvjeren sam kako će Hrvatska već ove godine početi pregovore i biti spremna za ulazak u EU već 2007. godine”, rekao je u zaključku sastanka norveški veleposlanik.