Pupovac i Josipović pred francuskim novinarima izrazili nadu da se početak pregovora Hrvatske s EU neće odgoditi

Zagreb - Predsjednik saborskog Odbora za međuparlamentarnu suradnju dr. sc. Milorad Pupovac i zastupnik dr. sc. Ivo Josipović razgovarali su danas u Hrvatskom saboru sa skupinom novinara iz vodećih francuskih medija poput La Figaroa, Le Monda  i Liberationa. 

Francuske su novinare posebno zanimale procjene početka pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom 17. ožujka 2005. godine.  Pupovac je izrazio nadu kako se pregovori neće odgoditi, te kako će Vijeće ministara Europske unije uvažiti napore koje je Hrvatska dosad učinila i koje i dalje čini u procesu približavanja europskim standardima. „Hrvatska bi pregovore trebala početi kako bi se nedemokratske snage onemogućilo da dovedu u pitanje dosegnutu razinu demokratizacije i prihvaćenih europskih vrijednosti“, istaknuo je Pupovac.

Upitan kakav je danas položaj Srba u Hrvatskoj, Pupovac je naglasio kako srpska zajednica danas predstavlja demokratsku sastavnicu hrvatskog društva, a svi zaostali problemi rješavaju se unutar demokratskog sustava.

Na pitanja francuskih novinara odgovarao je i nezavisni zastupnik na listi SDP-a Ivo Josipović, stručnjak za međunarodno pravo, koji je izrazio uvjerenje da veći dio hrvatske javnosti danas podržava suradnju s Haagom i priključenje Hrvatske EU. U Hrvatskoj, ustvrdio je Josipović, nema relevantne političke snage koja ne podržava ulazak u EU i koja zagovara neizvršenje obveza prema Haagu.