Sabor sutra započinje 21. plenarnu sjednicu

Zagreb - Hrvatski sabor započet će 21. plenarno zasjedanje u utorak, 27. lipnja u 9. 30 sati. Nakon utvrđivanja dnevnog reda sjednice, najavljeno je održavanje aktualnog prijepodneva u kome će članovi Vlade odgovarati na tridesetak zastupničkih pitanja. Predsjednik Sabora sjednicu je sazvao tijekom lipnja i srpnja, do Ustavom predviđenog roka za ljetni prekid zasjedanja. Prema predviđenom kalendaru sjednice, zasjedanja bi se održala tijekom dvanaest radnih dana.

Prijedlog dnevnog reda sjednice trenutno sadrži sedamdeset osam točaka o kojima bi zastupnici trebali raspravljati tijekom sljedeća tri tjedna, po četiri radna dana tjedno, umjesto uobičajena tri. Među predloženim aktima za jedanaest njih je predložena rasprava po hitnom postupku, o 42 akta raspravljat će se u prvom, a o sedam u drugom čitanju. Tri se zakona usklađuju s pravnom stečevinom Europske unije.

Na prijedlogu dnevnog reda je i Prijedlog godišnjeg obračuna Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2005. godinu, paket zakona o zdravstvu, te godišnja izvješća o radu Upravnog vijeća HINE, Hrvatske narodne banke, Hrvatske banke za obnovu i razvitak, Nacionalne zaklade za znanost, visoko školstvo i tehnologijski razvoj Republike Hrvatske, Programsko i financijsko izvješće Hrvatskog olimpijskog odbora, Izvješće o poslovanju Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, te Izvješće o radu Agencije za zaštitu osobnih podataka. 

Očekuju se i rasprava o paketu zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, te njihovom izboru. Na predloženom su dnevnom redu i tri porezna zakona, zakon o obrazovanju odraslih, o Hrvatskoj narodnoj banci, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, prijevozu u cestovnom prometu, o vlasništvu i izvlaštenju. 

Zastupnici bi trebali raspravljati i o Izvješću o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, o Zakladi hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji i Fondu za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.