Saborski dužnosnici sastali se s izaslanstvom Sobranja Republike Makedonije

Zagreb - Tijekom posjeta Hrvatskom saboru, izaslanstvo Sobranja Republike Makedonije, koje je predvodio predsjednik Sobranja Ljupčo Jordanovski, sastalo se sa članovima triju saborskih odbora i s Hrvatsko-makedonskom skupinom prijateljstva.

U razgovoru s članovima Odbora za europske integracije sugovornici su se suglasili da je početak pregovora za ulazak u Europsku uniju prioritetan cilj jedne i druge zemlje te da bi, ako Hrvatska započne pregovore 17. ožujka, to bio dobitak i poticaj za sve zemlje regije da intenziviraju napore za  postizanje europskih demokratskih standarda i njihovo približavanje europskim integracijama. Predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Neven Mimica makedonskim je parlamentarcima i ubuduće obećao pomoć da na temelju hrvatskih iskustava izbjegnu moguće pogreške.

U susretu sa članom Odbora za vanjsku politiku rečeno je da između Makedonije i Hrvatske nema otvorenih pitanja te da je i gospodarska razmjena tijekom prošle godine značajno povećana. Član Odbora Mario Zubović naglasio je da Hrvatska  sa svim zemljama u regiji nastoji održavati što bolje odnose i da se zalaže za njezinu stabilnost.

Gosti su osobito bili zainteresirani za djelokrug i aktivnosti saborskog Odbora za međuparlamentarnu suradnju, s obzirom na to da makedonski parlament nema takvog radnog tijela. Predsjednik Odbora dr. sc. Milorad Pupovac, govoreći o temama kojima se Odbor bavi, istaknuo je parlamentarnu diplomaciju kao osobito značajan segment uspostave odnosa među državama te skrenuo pozornost na potrebu iniciranja projekata u okviru Pakta o stabilnosti, napose kad je riječ o ljudskim pravima, toleranciji i izvan vlastitih granica, smanjenju radikalizma i drugim vrijednostima  koje bi jugoistok Europe što prije rasteretile podjela koje je donijelo ranije razdoblje i događanja.

Srdačni razgovori među članovima Hrvatsko-makedonske skupine prijateljstva otkrili su brojnost pitanja na kojima je moguća uspostava suradnje kroz skupine prijateljstva. Pozornost gosta privukla je ideja o iniciranju uključivanja Makedonije u Jadransko-jonsku inicijativu u odgovarajućem statusu, zatim o suradnji na provođenju Energetske povelje, iniciranje uključivanja u Interparlamentarnu asocijaciju za informatičku tehnologiju i druge integracije koje mogu ubrzati razvoj. Na kraju razgovora makedonski parlamentarci pozvali su članove Hrvatsko-makedonske skupine prijateljstva da posjete makedonski parlament i izrazili želju i uvjerenje  da će Hrvatska 17. ožujka započeti pregovore o pristupanju Europskoj uniji. Voditelj saborske skupine prijateljstva Silvano Hrelja poziv je prihvatio.