Šime Prtenjača održao sastanak s britanskim kolegama i s predstavnicima Državnog ureda za reviziju

Zagreb - U Hrvatskom saboru održan je sastanak Šime Prtenjače, predsjednika Odbora za financije i državni proračun i Billa Burnetta, direktora za međunarodne odnose u Nacionalnom uredu za reviziju Ujedinjenog Kraljevstva i stalnog twinning savjetnika u Državnom uredu za reviziju Republike Hrvatske. Osim članova Odbora sastanku su prisustvovali i predstavnici Državnog ureda za reviziju: Jozo Serdarušić, zamjenik glavne državne revizorice i voditelj projekta i Lidija Pernar, pomoćnica glavne državne revizorice i koordinatorica projekta. 

Državni ured za reviziju u suradnji s Nacionalnim uredom za reviziju Ujedinjenog Kraljevstva provodi već godinu dana twinning projekt pod nazivom ''Jačanje vanjskog nadzora nad izvršenjem proračuna'' radi ostvarivanja aktivnosti iz Strateškog plana svog razvoja, a sve u skladu s INTOSAI revizijskim standardima i najboljom europskom praksom. Iz samog naziva projekta razvidno je da odnos Hrvatskoga sabora i Državnog ureda za reviziju u tom smislu ima ključnu ulogu, te je jedna od aktivnosti u okviru projekta usmjerena upravo na jačanje suradnje među navedenim institucijama. Kroz ovaj projekt, koji se financira iz CARDS programa, Državni ured za reviziju usklađuje svoje poslovanje s EU standardima kroz kompariranje iskustava s Ujedinjenjenim Kraljevstvom. 

Bill Burnett  je naglasio dvije najvažnije opcije koje mogu poslužiti daljnjoj  razmjeni iskustava, a to su: mogućnost prezentacije u Odboru za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora, te posjet zastupnika Odboru za reviziju parlamenta Ujedinjenog Kraljevstava. 

U razgovoru sa Šimom Prtenjačom, Bill  Burnett je objasnio funkciju Odbora za reviziju unutar parlamenta Ujedinjenog Kraljevstava koji je ujedno i jedan od  najstarijih i najprestižnijih Odbora te uvelike olakšava provedbu revizije. Naglašena je vrlo dobra suradnja s Državnim uredom za reviziju Republike Hrvatske. 

Na kraju sastanka obje strane su izrazile zadovoljstvo započetom suradnjom te dogovorile daljnje susrete u okviru predložene prezentacije i posjeta parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva. Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Šime Prtenjača završio je riječima da su iskustva drugih zemalja uvijek dobro došla.