U razgovorima Picule i Vilalonge i o pitanju članstva Hrvatske u EU

Zagreb - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonino Picula razgovarao je s Jorgeom Fuentesom Vilalongom, voditeljem Misije OESS-a u Hrvatskoj. 

U razgovoru je razmatrano pitanje članstva Hrvatske u EU pa je istaknuto da Hrvatska može osigurati još bržu promociju svojih dostignuća i ambicija i to u suradnji s Misijom OESS-a. Hrvatska se još uvijek nosi s problemima vezanim uz traume rata. 

Veleposlanik Vilalonga je naglasio kako Hrvatska ne nalikuje državama u kojima OESS ima misije, osobito po razvijenosti i otvorenosti prema svijetu. Međutim, preostali problemi, zbog kojih Misija još uvijek djeluje u Hrvatskoj, moraju se otkloniti kako bi potom OESS mogao zaključiti svoju prisutnost. 

Picula je iznio kako dobra suradnja svih čimbenika vlasti i Misije može znatno doprinijeti ugledu jedne od najvećih multilateralnih organizacija nakon UN-a, te da reforme nisu samo obveze domaćina već i OESS-a. 

Tonino Picula je prihvatio poziv veleposlanika Vilalonge da uskoro posjeti sjedište Misije radi sastanka s dužnosnicima OESS-a.