U Saboru održan okrugli stol o integraciji azilanata

Zagreb - U organizaciji Centra za mirovne studije u Hrvatskom je saboru danas održan okrugli stol na temu "Koliko je hrvatski pravni i društveni sustav spreman za integraciju azilanata?". Cilj ove javne rasprave bilo je otvaranje pitanja integracije stranaca u hrvatsko društvo putem smještaja, zdravstvene zaštite, obrazovanja i zapošljavanja. 

U ime Hrvatskoga sabora kao pokrovitelja skupa uvodnu je riječ održao potpredsjednik Sabora mr.sc. Mato Arlović istaknuvši kako Hrvatska ima jedan od najliberalnijih i najmodernijih zakona o azilu. S pravnog aspekta, dodao je Arlović, radi se o vrlo kvalitetnom zakonu jer ostavlja dovoljno prostora nadležnim državnim tijelima u ocjenjivanju opravdanosti zahtjeva za azilom. U najvećem broju slučajeva ti zahtjevi nisu utemeljeni na progonu zbog vjerske, rasne ili nacionalne pripadnosti, te time nisu opravdani, zaključio je Arlović podsjećajući na problem ustrojavanja centra za smještaj azilanata. 

Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina dr. sc. Furio Radin u svom se izlaganju osvrnuo na statističke podatke prema kojima je u protekloj godini zaprimljeno čak 557 zahtjeva za azilom od kojih niti jedan nije pozitivno riješen. Naglašavajući kako je velika većina zahtjeva zaista pravno neutemeljena, Radin je ipak izrazio zabrinutost tim podacima jer odnos države prema tražiteljima azila jedan je od pokazatelja razine demokratičnosti. 

O problematici integracije azilanata u hrvatsko društvo govorili su i predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Ministarstva unutarnjih poslova i Centra za mirovne studije.