U Saboru održana 2. simulirana sjednica studenata prava, ekonomije i političkih znanosti

Zagreb - Studenti prava, ekonomije i političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i Veleučilišta u Rijeci, njih 128, u ponedjeljak su zauzeli mjesta u saborskim klupama kako bi na simuliranoj sjednici raspravili izmjene hrvatskog Ustava, a vezano uz pitanja od nacionalne važnosti za hrvatske građane o kojima bi se trebalo odlučivati putem referenduma.

Uoči početka simulirane plenarne sjednice, sudionicima se obratio predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković koji im je uputio izraze dobrodošlice te izrazio nadu da će rasprava proteći u demokratskom duhu uvažavanja suprotstavljenih mišljenja. –Ovo je prilika da se upoznate s radom Sabora i pokušate ući u bit onoga što ovdje radimo. Glavna zadaća nas zastupnika nije da budemo zabavni, nego da donesemo zakone na korist hrvatskih građana, kazao je predsjednik Sabora Jandroković te istaknuo kako rad Sabora ima izravne posljedice na život hrvatskoga društva u cjelini. 

Nakon intoniranja himne, sudionici su usvojili dnevni red te je iznesen Prijedlog promjene Ustava. Podijeljeni u klub vladajućih i klub oporbenih stranaka, studenti su u vrlo živoj debati iznosili svoje argumente 'za' i 'protiv' izmjena članka 87. Ustava vezanih uz mogućnosti raspisivanja referenduma. Dok su studenti iz redova 'vladajućih' zagovarali povećane mogućnosti neposrednog odlučivanja građana oko većeg broja bitnih pitanja i odluka u cilju proširivanja demokratskih procesa, 'oporbeni' zastupnici su uz visoke troškove referenduma isticali nisku izlaznost birača kao rizik diktature manjine. Po svršetku rasprave studenti su pristupili glasovanju o prijedlogu izmjene Ustava, izjasnivši se većinom glasova 'protiv' češćeg održavanja referenduma.

U sklopu svojih edukativnih programa za srednjoškolce i studente Služba za građane Hrvatskoga sabora dulji niz godina organizira simulirane plenarne sjednice usmjerene na podizanje razine znanja o zakonodavnoj proceduri, razumijevanju uloge Sabora kao zakonodavnog tijela u svakodnevnom životu građana te razvoj demokratske političke kulture među mladima.

Autor: Služba za medije