Voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj susreo se s predsjednicima triju saborskih odbora

Zagreb - Voditelja Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj, veleposlanika Jorgea Fuentesa, primili su danas u odvojenim posjetima predsjednici triju saborskih odbora: Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković, Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Dražen Bošnjaković i Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin.

Jandroković je zahvalio na dosadašnjem uspješnom radu Misije OESS-a u Hrvatskoj izrazivši nadu da će suradnja u budućnosti biti isto tako dobra, a sve u cilju daljeg proboja Hrvatske na onim područjima gdje još treba napraviti napredak. 

Jorge Fuentes ocijenio je odnose Misije OESS-a s političkim čimbenicima u Hrvatskoj iznimno dobrima, rekavši da je vidljiv znatan napredak koji je Hrvatska posljednjih godinu i pol učinila na mnogim područjima demokratizacije društva, posebno civilnog sektora. Daljnji napredak potrebno je učiniti u reformi pravosuđa, te povratku izbjeglica, gdje je posljednjih nekoliko mjeseci hrvatska Vlada učinila mnogo, implementiranjem sarajevske deklaracije i provođenjem akcijskog plana. Smatra do bi do kraja 2006. godine izbjegličko pitanje u Hrvatskoj moglo u potpunosti biti riješeno. 

Jandroković je rekao da kada je riječ o povratnicima, politička volja nije upitna, već jedino tehnička i financijska strana, gdje je potrebna potpora međunarodne zajednice. Osvrnuo se na važnost, ali i odgovornost medija u Hrvatskoj kao tranzicijskoj zemlji, predloživši održavanje tribina i seminara u organizaciji OESS-a na temu medija. Naglasio je da je Hrvatska spremna zadovoljiti sve europske standarde kako bi se mogla pridružiti EU, te da je potpuno svjesna svoje uloge u regiji kao mosta između EU i jugoistočne Europe, njegujući dobre odnose sa svojim susjedima i istovremeno pokazujući svojim primjerom da se isplati slijediti europske standarde. Jorge Fuentes izrazio je uvjerenost da će Hrvatska uskoro započeti pregovore sa EU, što će mnogo  značiti za Hrvatsku, ali isto tako i za Europu. 

U razgovorima s Draženom Bošnjakovićem Fuentes je ustvrdio da je u posljednjih nekoliko mjeseci, osim na planu povratka izbleglica, itekako vidljiva vladina aktivnost u reformi izbornog zakonodavstva, te je ponudio  pomoć Misije OESS-a na tom području. Dražen Bošnjaković istaknuo je da Hrvatska želi postići još bolje standarde u izbornom zakonodavstvu, posebice u ažuriranju biračkih popisa i veću transparenstnost načina financiranja izborne promidžbe, te da je donesena odluka da se krene u izmjene postojećeg izbornog zakonodavstva, nakon temeljite stručne i javne rasprave. Rekao je da je Hrvatska svjesna da mora uskladiti svoje zakonodavstvo sa europskim, u prvom redu zbog hrvatskih građana. Na kraju razgovora Fuentes je zaključio da je potpuno siguran da Hrvatska zaslužuje da postane članica EU-a i NATO-a te da će početak pregovora zasigurno ubrzati započete reforme u zemlji. 

Furio Radin konstatirao je da se od 2000. godine može govoriti o pozitivnom trendu u području ljudskih prava u Hrvatskoj, što znači da su već dvije različite vlade pokazale otvorenost i volju za razumijevanje manjiskih pitanja. Radin je rekao da su problemi danas drugačiji nego što su bili devedesetih godina. Među njima je osnovni problem ekonomski - osiguranje egzistencije povratnika. Naglasio je i problem Roma i njihove egzistencije. Zaključio je da Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina ima dugu tradiciju odnosa s OESS-om, te da je upravo ovaj saborski Odbor prvi Misiji OESS-a omogućio praćenje svog rada, a što će činiti i ubuduće. Fuentes je na tome zahvalio, procijenivši da će Misija OESS-a svoje zadatke uspješno privesti kraju za godinu do godinu i pol dana.