Zastupnici Boris Blažeković i Martina Dalić sudjeluju na godišnjem sastanku triju odbora Parlamentarne skupštine NATO-a

Zagreb - U Bruxellesu se od 16. do 18. veljače održava redoviti godišnji sastanak triju odbora Parlamentarne skupštine NATO-a (Politički odbor, Odbor za ekonomiju i sigurnost te Odbor za obranu i sigurnost), a na njemu sudjeluju predsjednik Izaslanstva Hrvatskoga sabora u PS NATO-u Boris Blažeković te saborska zastupnica i članica Odbora za ekonomiju i sigurnost PS NATO-a Martina Dalić.

Glavne teme ovogodišnjeg sastanka triju odbora su: tematski fokus nadolazećeg NATO-ova sastanka na vrhu u Velikoj Britaniji u rujnu ove godine, odnosi NATO-a s Rusijom, Ukrajinom i Gruzijom, nadolazeći sigurnosni izazovi i njihov suodnos sa stabilnošću i sigurnošću transatlantskoga političkog prostora, važnost i uloga javne diplomacije u kontekstu izgradnje kvalitetne interakcije s domaćom javnošću, i samih zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja odnosno država aspiranatica za članstvo (u okviru teme predviđen je panel Kolinde Grabar Kitarović, pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju i odnose s javnošću), prioriteti u izgradnji i održavanju odgovarajućih obrambenih kapaciteta u kontekstu tzv. inicijative Pametna obrana (racionalizacija trošenja proračunskog novca namijenjena obrambenoj domeni u uvjetima fiskalne krize i smanjenja obrambenih budžeta, intenziviranje međusobne suradnje država članica NATO-a u vezi sa zajedničkim projektima, interoperabilnost), te moguća jača suradnja i izraženija komplementarnost odgovarajućih inicijativa na razini NATO-a odnosno one na nivou EU-a.

U ponedjeljak, 17. veljače, vodstvo Parlamentarne skupštine NATO-a (predsjednik Hugh Bayley i petero potpredsjednika) zajedno s voditeljima nacionalnih parlamentarnih izaslanstava održat će zajednički sastanak s članovima Sjevernoatlantskog vijeća predvođenog glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom, a tome će prethoditi i sastanak s generalom Philipom M. Breedloveom, vrhovnim savezničkim zapovjednikom za Europu (SACEUR).
 

Autor: Služba za medije