Završila 112. skupština Interparlamentarne unije

Manila - Više od 600 parlamentaraca iz 120 zemalja članica Interparlamentarne unije (IPU) sudjelovalo je na 112. skupštini IPU-a, koja se održavala u Manili od 3. do 8. travnja 2005. 

Skupštinu je otvorila predsjednica Filipina Gloria Macapagal Arroyo, a inauguracijskoj ceremoniji prisustvovali su i predsjednik IPU-a Sergio Paez, predsjednik filipinskog Senata Franklin M. Drilon i tajnik IPU-a Adres B. Johnsson. 

U sklopu Skupštine održan je niz tematskih sastanaka: o uspostavi mehanizama koji bi prosuđivali ratne zločine, zločine protiv čovječnosti, genocid i terorizam, o međunarodnom financijskom i trgovinskom ustrojstvu, kao i o zaštiti ljudskih prava u prevenciji i liječenju oboljelih od AIDS-a. Održane su i dvije panel rasprave – o nasilju nad ženama i djecom, te integriranju migracijskih skupina. Organizacija Ujedinjenih naroda za pomoć djeci – UNICEF i Interparlamentarna unija predstavili su priručnik "Borba protiv trgovine djecom". Kao dio Skupštine, održan je i sastanak žena parlamentarki, kojim su one obilježile dvadesetu godišnjicu okupljanja žena iz parlamenata diljem svijeta. Na sastanku su održane dvije rasprave – žene i HIV/AIDS i obiteljsko nasilje. 

U dnevni red Skupštine naknadno je uvrštena  i rasprava o prirodnim katastrofama, koja se odnosila na ulogu parlamenata u prevenciji, rehabilitaciji, rekonstrukciji i zaštiti pogođenih skupina. Odana je i počast papi Ivanu Pavlu II. koji je preminuo za vrijeme održavanje Skupštine.