Završio 11. sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Republika Hrvatska – Europska unija

Zagreb - U Hrvatskom saboru završio je dvodnevni 11. sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Republika Hrvatska – Europska unija, kojim su supredsjedali voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora pri Zajedničkom parlamentarnom odboru Marija Pejčinović Burić i voditelj Izaslanstva Europskog parlamenta Gunnar Hökmark. Teme koje su raspravljane drugog dana bile su: stanje procesa pregovora i odnosi EU i RH, odnosi Hrvatske sa susjednim državama i uloga Hrvatske u promicanju stabilnosti regije, te Komunikacija Europe u Europskoj uniji i u Hrvatskoj. Na kraju sastanka usvojena je Zajednička izjava i Preporuke.

Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak izložio je trenutno stanje procesa pregovora, rekavši da je neupitno da su oni u završnoj fazi. Otvoreno je 30 pregovaračkih poglavlja, a broj neotvorenih smanjen je na tri, čije se otvaranje očekuje do kraja lipnja, u vrijeme španjolskog predsjedanja EU. Do sada je zatvoreno 17 poglavlja a Hrvatska vjeruje da će do kraja godine biti zatvorena sva poglavlja, što je realan i dohvatljiv cilj, rekao je Drobnjak. Isto je mišljenje izrazio i Gunnar Hökmark, koji je istaknuo važnost završetka pristupnih pregovora u 2010. godini ne samo za Hrvatsku, već i za Europsku uniju te nastavak procesa proširenja na zemlje regije. Stoga je pozvao Hrvatsku i EU da svaka sa svoje strane ulože dodatne napore i maksimalnu političku volju da se proces koji je u samoj završnici privede kraju ove godine. Istaknuto je da usporedo s pregovaračkim poglavljima treba intenzivirati rad na izgradnji administrativnih kapaciteta kako bi mogli biti djelotvorni u uvjetima članstva Hrvatske u EU i potrebe privlačenja sredstava iz strukturnih i kohezijskih fondova EU. 

Hrvatska sa svojim susjedima ima potpisane protokole o suradnji u pitanjima europskih integracija te ne samo deklarativno već i stvarno pomaže kako bi ubrzala njihov put u EU, rekao je državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracije Davor Božinović. Hrvatska je model za sve susjedne zemlje koje teže integriranju u EU, a hrvatsko iskustvo bit će im presudno za usmjeravanje vlastitog djelovanja na putu u europske integracije, rekao je potpredsjednik Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH-EU Frano Matušić. 

Europu treba komunicirati na način da se građanima približi europski način života, da im se usadi europski duh zajedništva, rekla je potpredsjednica Europskog parlamenta Silvana Koch-Mehrin te istaknula osnovnu poruku europskog projekta - sigurnost, stabilnost i prosperitet. 

Glavna okosnica preostalih zadaća i dalje je reforma pravosuđa, jačanje učinkovitosti sudova i podizanje kvalitete sudaca, reforma javne uprave, nastavak borbe protiv korupcije te zaštita manjinskih prava i povratak izbjeglica u smislu osiguravanja nužnih socijalnih uvjeta za povratak. Sve te zadaće vezane su uz poglavlje 23 Pravosuđe i temeljna prava i biti će posebno važne za njegovo zatvaranje.

Autor: Služba za odnose s javnošću