Hrvatski sabor plenarnom sjednicom Parlamentarne skupštine SEECP-a završava jednogodišnje predsjedanje Skupštinom

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković predsjedao je četvrtom plenarnom sjednicom Parlamentarne skupštine Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP), koja se u sklopu hrvatskog predsjedanja SEECP-om održala u subotu u Zagrebu i okupila predstavnike 13 parlamenata koji su raspravljali o temi „Povezanost, suradnja, komunikacija – put naprijed“. 

Uz predsjednika Sabora, sjednici su nazočili i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić te nacionalni koordinator za SEECP Mario Horvatić. 

Sjednici su, uz zastupnike iz 13 parlamenata sudionica SEECP-a, prisustvovali predsjednici parlamenata Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, potpredsjednici parlamenata Srbije i Turske te predstavnici međunarodnih i regionalnih organizacija. 

Predsjednik Sabora Jandroković u svom je obraćanju Skupštini naglasio kako su sigurnosna stabilizacija područja jugoistočne Europe, gospodarski razvoj i europske integracije zajednički nazivnici suradnje u okvirima SEECP-a od samih početaka ovoga Procesa. - Naša povezanost ima duboke korijene u prošlosti, tradiciji, geografiji, kulturi, prometnoj infrastrukturi, a posebno u gospodarstvu – što, vjerujem, svaka od naših zemalja želi razvijati, rekao je Jandroković te dodao kako razvoj gospodarstva i gospodarska stabilnost ne mogu postojati bez povezanosti sa susjedima i s područjem u kojem živimo i bez političke odluke za bolju budućnost građana. Predsjednik Sabora u svom obraćanju osvrnuo se i na brojne terorističke napade u Europi te ukazao na nužnost ulaganja velikih napora i suradnje u području razmjene informacija. Naglasio je kako Hrvatska i nadalje snažno podupire proširenje Europske unije i NATO-a te ostaje privržena europskoj perspektivi i budućnosti zemalja jugoistočne Europe.

Gordan Jandroković i Milan BrglezSjednica je završila usvajanjem Završne deklaracije kojom Skupština, između ostaloga, naglašava kako je perspektiva članstva u Europskoj uniji, zemalja nečlanica i kandidatkinja glavni čimbenik stabilnosti i sigurnosti u regiji te potvrđuje da politika daljnjeg proširenja Unije značajno doprinosi miru, sigurnosti, stabilnosti i blagostanju, kako Europske unije, tako i jugoistočne Europe. Parlamentarna skupština Deklaracijom snažno osuđuje svaki oblik terorizma i radikalizma te poziva sudionice da ulažu napore u izgradnju održive mreže suradnje i razmjene informacija potrebnih za učinkovito suzbijanje prijetnji terorizmom. Deklaracijom se, nadalje, potiču napori sudionica SEECP-a za razvojem poduzetničkog učenja i ciljeva predstavljenih u Zagrebačkoj povelji o cjeloživotnom učenju o poduzetništvu, usvojenoj nakon ministarskog sastanka SEECP-a u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u prosincu 2016. u Zagrebu, te poziva na stvaranje pozitivne gospodarske klime u zemljama susjedstva.

Gordan Jandroković i Ivan BrajovićNa sjednici su također usvojene rezolucije triju glavnih odbora nadležnih za gospodarstvo, pravosuđe i socijalni razvoj, te radni program za 2017.-2018. godinu tijekom predsjedanja Državnog zbora Republike Slovenije Skupštinom. U okviru plenarnog zasjedanja Parlamentarne skupštine održani su radni sastanci Stalnog odbora i glavnih odbora Skupštine kojima je predsjedao voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini SEECP-a Predrag Matić.
 
Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković na marginama zasjedanja Parlamentarne skupštine SEECP-a održao je odvojene sastanke s predsjednikom Državnog zbora Republike Slovenije Milanom Brglezom i predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem. 

Parlamentarna skupština SEECP-a formalno je osnovana na inauguracijskoj sjednici održanoj 2014. godine u Rumunjskoj, a okuplja 13 parlamenata sudionica SEECP-a: Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Kosova*, Makedonije, Moldove, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Turske. 

 

*Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je s Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o neovisnosti Kosova. 

Autor: Ured predsjednika Sabora