Više od tisuću posjetitelja na Danu otvorenih vrata Sabora - predsjednik Sabora Jandroković i predsjednik Vlade Plenković u razgovoru s građanima

Zagreb - U prigodi obilježavanja 8. listopada – Dana neovisnosti Republike Hrvatske, Hrvatski sabor otvorio je  svoja vrata građanima. Dan otvorenih vrata Sabora izazvao je velik interes brojnih posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva. Sabornica je ove nedjelje bila premala za sve zainteresirane građane koji su se željeli susresti i razgovarati s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem, uz kojega su bili i potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner i drugi zastupnici. 

Iznenađenje je priredio i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji se nakon svečanog obilježavanja Dana neovisnosti na Trgu sv. Marka s brojnim ministrima također uputio prema Saboru, gdje su im građani iz zastupničkih klupa postavljali pitanja o strateškim vanjskopolitičkim ciljevima Hrvatske, planovima u području gospodarstva i sprječavanja iseljavanja mladih iz Hrvatske, statusu umirovljenika i druga pitanja. Predsjednik Sabora Jandroković, koji je prvi put građanima otvorio i vrata svojega ureda, u otvorenom razgovoru i razmjeni mišljenja s građanima, rekao je kako je iznimno bitna otvorenost Sabora te najavio nastavak tradicije ovakvih susreta. 

Od 11.00 sati, kada su otvorena vrata Sabora, pa sve do 17 sati ukupno je 1071 posjetitelja  stiglo u Sabor te razgledalo unutrašnjost zgrade. Za Dan otvorenih vrata pripremljen je poseban program razgledavanja prostorija Sabora koje nisu dio uobičajenih programa za posjetitelje. Tako su posjetitelji mogli vidjeti reljef sv. Josipa, zaštitnika hrvatske domovine, repliku Bašćanske ploče, Malu vijećnicu u kojoj je zasjedao nekadašnji Županijski dom, poprsja saborskih velikana grofa Janka Draškovića, bana Josipa Jelačića, bana Ivana Mažuranića, biskupa Josipa Jurja Strossmayera, Ante Starčevića, Eugena Kvaternika, Frana Supila, Vladimira Nazora te poprsja prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana i kardinala Franje Kuharića, ali i čuvane zapisnike sa saborskih sjednica iz 1861. godine. 

Posjetitelji su imali priliku razgledati i protokolarne prostorije poput Banske sobe i dvorane Ante Starčevića s portretima svih dosadašnjih predsjednika suvremenog Hrvatskoga sabora te čuvenim uljanim platnom akademske slikarice Jadranke Fatur koje prikazuje povijesno donošenje tzv. Božićnog Ustava – prvog Ustava neovisne Republike Hrvatske 22. prosinca 1990. godine. 
 

Autor: Ured predsjednika Sabora