Konferencija o vjerskim slobodama u organizaciji Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Izrael

dvorana Ivana Mažuranića, YouTube prijenos

Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska - Izrael u okviru 12. sastanka održava i konferenciju posvećenu temi vjerskih sloboda. 

Konferencija se održava u povodu obilježavanja Crvene srijede (Red Wednesday) - dana kojim se potiče sjećanje na sve koji su progonjeni zbog svoje vjere. Konferencija se održava uoči 10. prosinca - Međunarodnog dana ljudskih prava i tijekom hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA).

Na konferenciji će govoriti koordinatorica Europske komisije za suzbijanje antisemitizma i očuvanje židovskog načina života Katharine von Schnurbein, Martin Kugler, predsjednik Opservatorija za praćenje netolerancije i diskriminacije protiv kršćana u Europi i Marcela Szymanski, glavna urednica izvješća "Vjerske slobode u svijetu" i voditeljica EU ureda ACN-a - Pontifikalne fondacije “Pomoć crkvi u nevolji”.

Program konferencije:

9:00 - 9:05 Marijana Petir, predsjednica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Izrael, uvodna riječ

9.05 - 9.10  akademik Željko Reiner, potpredsjednik Sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, otvaranje konferencije

9.10 - 9.25 Katharine von Schnurbein, koordinatorica Europske komisije za suzbijanje antisemitizma i očuvanje židovskog načina života; izlaganje o temi: “Utjecaj antisemitizma na židovske zajednice nakon napada Hamasa”

9.25 - 9.40 - Martin Kugler, predsjednik Opservatorija za praćenje netolerancije i diskriminacije protiv kršćana u Europi; izlaganje o temi: "Smanjenje prostora za kršćane u javnom prostoru: Rastući izazovi za vjerske slobode u Europi"

9.40 - 9.55 - Marcela Szymanski, glavna urednica izvješća “Vjerske slobode u svijetu”, voditeljica EU ureda ACN-a, Pontifikalne fondacije “Pomoć Crkvi u nevolji; izlaganje o temi: "Prijetnje i trendovi vjerskim slobodama u svijetu"

9.55 - 10.25 Pitanja i odgovori

10.25 - 10.30 Zatvaranje konferencije

Izravan prijenos konferencije omogućen je putem saborskoga YouTube kanala na adresi: https://www.youtube.com/watch?v=F2rknNTm_RE