Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, ujedno i predsjednik Odbora za dodjelu državnih nagrada za znanost, sudjeluje na svečanoj podjeli Državnih nagrada za znanost za 2016. godinu (prigodno obraćanje predsjednika Sabora)

dvorana Josipa Šokčevića

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, ujedno i predsjednik Odbora za dodjelu državnih nagrada za znanost, sudjeluje na svečanoj podjeli Državnih nagrada za znanost za 2016. godinu (prigodno obraćanje predsjednika Sabora).

Državne nagrade za znanost dodjeljuju se za iznimno važna dostignuća u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstvenoistraživačkog rada koja su postigli znanstvenici, istraživači i znanstveni novaci. Zakonom o hrvatskim državnim nagradama za znanost predviđena je dodjela četiriju vrsta državnih nagrada za znanost. To su: nagrada za životno djelo, godišnja nagrada za znanost, godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti i godišnja nagrada za znanstvene novake. 

Nagrade uime Hrvatskoga sabora uručuje predsjednik Hrvatskoga sabora, a prema odluci Odbora za podjelu državnih nagrada za znanost koji imenuje Hrvatski sabor. Odbor čine: predsjednik Hrvatskoga sabora, koji je ujedno i predsjednik Odbora, ministrica znanosti i obrazovanja i 12 članova iz reda istaknutih znanstvenih djelatnika.