Darko Milinović primio predsjednika i tajnika Udruge oboljelih od leukemije i limfoma

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskog sabora dr. Darko Milinović primio je predsjednika i tajnika Udruge oboljelih od leukemije i limfoma, gosp. Dejana Levačića i gosp. Emila Vibovića, koji su ga upoznali s problemom liječenja bolesnika oboljelih od GIST-a (gastrointestinalnog stromalnog tumora), te o studija korištenja lijeka GLIVEC, koja se provodi.
GLIVEC se nalazi na listi lijekova HZZO-a za oboljele od leukemije, ali ne i za oboljele od GIST-a, kojih je u Hrvatskoj 20-ak. Cijena mjesečne doze lijeka po pacijentu iznosi 21 – 25.000 Kn, što je velik financijski teret za oboljele i njihove obitelji. Prof. Vrbanac, voditelj tima liječnika za praćenje oboljelih od GIST-a u RH, već 2,5 godine prati oboljele.
Udruga oboljelih od leukemije i limfoma nastoji pomoći svim oboljelima od GIST-a u Republici Hrvatskoj. Kao udruga, inicirali su i međunarodnu studiju za praćenje oboljelih od GIST-a. Konkretno su zainteresirani za kontakte sa stranim donatorima koji bi sufinancirali pilot-projekt "Sekundarne prevencije iz područja onkologije Republike Hrvatske".
Potpredsjednik Hrvatskog sabora, dr. Darko Milinović iskazao je razumijevanje za navedene probleme, te najavio svoju potporu i pomoć u njihovu rješavanju.