Ivan Jarnjak primio predsjedajućeg Vojnog odbora Europske unije, generala Moscu Moschina

Zagreb - Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak primio je u radni posjet predsjedajućeg Vojnog odbora Europske unije, generala zbora Rolanda Mosca Moschina.

Na sastanku se razgovaralo o priključenju Republike Hrvatske euroatlantskim integracijama, misijama hrvatske vojske u svijetu i borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala. 

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak upoznao je gosta s dužnostima i obvezama Odbora. Istaknuo je važnost Odbora u praćenju priprema Ministarstva obrane za ulazak Hrvatske u NATO savez. Dodao je da je strateški cilj Republike Hrvatske ulazak u NATO savez, a isto tako i ulazak u Europsku uniju. 

Govoreći o misijama hrvatske vojske u svijetu, Rolando Mosca Moschin konstatirao je da misije nemaju samo vojna obilježja, nego donose preduvjete za razvoj gospodarstva i demokracije u zemljama kojima je to potrebno. Ivan Jarnjak je konstatirao da postoji konsenzus u Parlamentu za misije hrvatske vojske, jer je i Hrvatska sama bila korisnica usluga mirovnih snaga za vrijeme rata.

Predsjedajući Vojnog odbora Europske unije Rolando Mosca Moschin podsjetio je da je u današnjem globaliziranom svijetu važno raditi na razmjeni informacija i podataka kako bi borba protiv terorizma i organiziranog kriminala bila što efikasnija. Naglasio je kako je u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala važno neodgodivo reagirati, kako ne bi došlo do razvoja kriza, te je potrebno razviti kapacitete brzog djelovanja. U takvim situacijama potrebno je uvažiti i vojnu i političku stranu kako bi se postigla ravnoteža. Ivan Jarnjak se složio da se u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala ni jedna zemlja ne može boriti sama, a političke odluke u tim situacijama moraju biti brze i energične.  


Ivan Jarnjak je, zaključujući susret s generalom Moscom Moschinom, rekao da Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i Hrvatski sabor imaju za cilj ulazak Hrvatske u NATO savez, svjesni uspjeha koji NATO čini za razvoj civilnog društva. Rolando Mosca Moschin se složio i rekao da je jedina alternativa za Hrvatsku razvoj suradnje i multikulturalizma.