Jarnjak i Steenblock za daljnje jačanje suradnje Sabora i Bundestaga

Zagreb - Voditelj Hrvatsko-njemačke međuparlamentarne skupine prijateljstva Ivan Jarnjak primio je u radni posjet potpredsjednika Njemačko-hrvatske skupine prijateljstva u Bundestagu Raindera Steenblocka. Razgovoru je nazočio i zastupnik njemačke nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Nikola Mak. 

Upoznavši gosta sa radom Odbora za međuparlametnarnu suradnju Hrvatskog sabora kao i Hrvatsko-njemačke skupine prijateljstva, Ivan Jarnjak posebno je istaknuo dugu tradiciju prijateljstva između hrvatskog i njemačkog naroda. Nedavno osnovana Njemačko-hrvatska skupina prijateljstva u njemačkom saveznom parlamentu jamstvo je da će naša suradnja i dalje jačati, izjavio je Rainder Steenblock. 

U okviru razgovora o pristupnim pregovorima između Republike Hrvatske i EU, Rainder Steenblock je naglasio da su ga zadivile snaga i upornost Hrvatske na putu za EU kao i potpora Hrvatske suradnji u regiji. Dodao je da je za cijelu jugoistočnu Europu izrazito bitan pozitivan stav prema reformama, stabilnosti i regionalnoj suradnji u čemu se Hrvatska pokazala kao predvodnik regije. Ivan Jarnjak potvrdio je europsku perspektivu Hrvatske dodavši da, iako je Hrvatskoj primarni cilj punopravno članstvo u EU, ona će uvijek poticati suradnju susjednih država i miran suživot koji je jamac prosperiteta regije. 

Rainder Steenblock potvrdio je potporu Njemačke inicijativi da se pregovori Europske unije s Hrvatskom i Turskom temelje na individualnom pristupu svakoj državi.

Sastanak je završen najavom posjeta Odbora za europska pitanja Bundestaga Hrvatskom saboru u lipnju, pri čemu je izražena i želja za susretom srodnih međuparlamentarnih skupina prijateljstva u cilju daljnjeg jačanja veza i suradnje dvaju parlamenata.