Odbor za vanjsku politiku primio predsjednicu parlamenta Republike Latvije

Zagreb - U okviru službenog posjeta Republici Hrvatskoj predsjednica Saeima Republike Latvije, Ingrida Udre s izaslanstvom sastala se sa predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Gordanom Jandrokovićem i članovima Odbora. 

Gordan Jandroković otvorio je sastanak riječima da Hrvatska prepoznaje Republiku Latviju kao prijateljsku zemlju, a ovaj sastanak predstavlja korak naprijed prema međusobnoj suradnji dviju država. Zahvalio se na potpori i podršci Latvije u procesu pristupanje Hrvatske NATO savezu i  EU. U nastavku se razgovaralo o iskustvima Latvije pri pristupanju EU i NATO savezu, koja su iznimno važna za Hrvatsku. Predsjednica Saeima upozorila je na neka važna pitanja u procesu pristupanja EU s kojima se Latvija susretala. Prije svega to je problem prevođenja zakonodavstva kojem je potrebno posvetiti posebnu pažnju, a Vlada i Parlament na tom području trebaju zajedno surađivati. Zatim je istaknula da je Latvija za vrijeme pristupnih pregovora imala svog veleposlanika u Europskom parlamentu koji se brinuo da važne informacije stignu na vrijeme, te je lobirao za zemlju. Ingrida Udre posebno je istaknula važnost komunikacije između javnosti i političke elite, kako bi javnost bila informirana o tome što nudi članstvo u EU. Govoreći o tome rekla je da su uredi za informiranje javnosti o pitanjima vezanim za EU bili postavljeni diljem zemlje i da su polučili dobre uspjehe. 

Gordan Jandroković se složio da je komunikacijska strategija iznimno važna i da su argumenti koje je potrebno izložiti javnosti prije svega napredak na području gospodarstva i mijenjanje standarda u ekonomiji, a posebice način funkcioniranja predpristupnih fondova. Razgovaralo se i o gospodarskoj suradnji zemalja u regiji, pri čemu je Jandroković istaknuo kako je Hrvatska na makroekonomskom planu lider u regiji. Sastanak je završen dogovorom o budućem posjetu  Odbora za vanjsku politiku Saeimu Republike Latvije.