Predsjednica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Željka Antunović primila voditelja misije OESS-a

Zagreb - Predsjednica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Željka Antunović razgovarala je danas s voditeljem Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj veleposlanikom Peterom Semnebyem i predstavnicima stručne radne skupine OESS-a, Vijeća Europe i Europske komisije za medijsko zakonodavstvo dr. Karolom Jakubowiczem, Mariom Oetheimerom i Martinom Mayerom. 

Tema razgovora bile su nužne izmjene Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji, Zakona o medijima i Zakona o elektroničkim medijima, kako bi se u potpunosti prilagodili europskim standardima. Veleposlanik Semneby naglasio je kako bi Hrvatska morala iskoristiti vrijeme do ulaska stranih televizijskih kuća na tržište, poput RTL koji počinje s emitiranjem u travnju ove godine i dodatno osigurati neovisnost i kvalitetu rada Vijeća za elektroničke medije, definirati prekogranično televizijsko emitiranje, te preciznije regulirati nadzor tržišta elektroničkih medija.

S takvom se ocjenom složila Željka Antunović, ali je istakla kako smatra da ne treba u promjene medijskog zakonodavstva ulaziti ishitreno bez kvalitetne i šire stručne javne rasprave jer bi to moglo donijeti više štete nego koristi. Tim više, dodala je predsjednica Odbora za informiranje, jer postojeći paket zakona iz tog područja ipak pruža dovoljno konkretnu platformu za daljnju demokratizaciju i ukupnu regulaciju medijskog zakonodavstva.

“Mislim da trebamo pričekati prve rezultate primjene aktulanih medijskih zakona i nacrt izmjena tih zakona”, zaključila je Željka Antunović složivši se kako postoji prostor za daljnju suradnju na poboljšavanju ukupnog medijskog zakonodavstva u Republici Hrvatskoj.