Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina koji boravi u posjetu Republici Hrvatskoj povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa.

Tijekom sastanka s državnim tajnikom Parolinom, dvojica sugovornika iskazala su zadovoljstvo izrazito dobrim i prijateljskim odnosima Hrvatske i Svete Stolice temeljenima na čvrstim i povijesno dugim vezama.

Uz veliku ulogu Katoličke Crkve u očuvanju hrvatskog nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta, predsjednik Jandroković naglasio je da hrvatski narod sa zahvalnošću pamti snažnu podršku Svete Stolice kad je 13. siječnja 1992. među prvima priznala Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu.

U trideset godina od uspostave diplomatskih odnosa, čak četiri pastoralna pohoda Svetog Oca i brojni bilateralni posjeti potvrdili su snažne i neraskidive veze Hrvatske i Svete Stolice.

Sugovornici su razgovarali i o ruskoj agresiji na Ukrajinu. Državni tajnik Svete Stolice kardinal Parolin govorio je o naporima i pozivima Svetog Oca Franje na prekid oružanog sukoba i na uspostavu mira.

Predsjednik Sabora Jandroković izrazio je zabrinutost zbog mogućnosti prelijevanja krize iz Ukrajine na jugoistok Europe, s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu.

Upoznao je državnog tajnika sa situacijom u toj državi te izrazio zabrinutost za položaj i opstojnost hrvatskoga naroda kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda. Ujedno je pozvao i zamolio državnog tajnika da Sveta Stolica svojim moralnim autoritetom pomogne u rješenju koje će jamčiti ravnopravnost i jednakost sva tri naroda.

Po završetku bilateralnog sastanka, državni tajnik Svete Stolice kardinal Parolin održao je govor pred zastupnicama i zastupnicima u Hrvatskom saboru.