Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora mr. sc. Neven Jurica primio voditelja Misije OESS-a Petera Semnebya

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora mr. sc. Neven Jurica primio je u radni posjet veleposlanika Petera Semneby-a, voditelja Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj. 
Teme razgovora bile su: prioriteti Misije OESS-a u Hrvatskoj, odnosi sa susjednim zemljama, posebice sa Srbijom i Crnom Gorom, te ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Veleposlanik Semneby naglasio je kako je povratak izbjeglica najistaknutiji poslijeratni problem te da valja stvoriti uvjete za mogućnost izbora, što znači da bi sve izbjeglice trebale imati pristup svojim domovima. Osim povratka izbjeglica, mandat OESS-a u Hrvatskoj pokriva i reintegraciju i povrat imovine, slobodu medija, pravosuđe, te policijska pitanja. Jedan je od zadataka Misije, ističe veleposlanik, pružanje savjeta o politici. U okviru razgovora o odnosima sa susjednim zemljama, a s posebnim naglaskom na nedavne navodne prijetnje Hrvatima u Vojvodini, veleposlanik Semneby naglasio je da je najvžnije da situacija ne eskalira.
G. Jurica izrazio je i nastojanja Hrvatske Vlade da poboljša odnose sa Slovenijom, te uvjerenost kako će Hrvatska ispuniti sve kriterije za ulazak u Europsku uniju.