Predsjednik Sabora Jandroković sudjelovao na svečanoj akademiji u povodu 200. godišnjice rođenja Petra Preradovića

Grabrovnica - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković sudjelovao je na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja 200. obljetnice rođenja Petra Preradovića koja je održana u pjesnikovu rodnom domu u Grabrovnici kod Pitomače.

„Čast mi je biti uime Hrvatskog sabora pokrovitelj ove akademije u spomen na najvećeg pjesnika hrvatskog romantizma koji je u svojim pjesmama slavio hrvatski jezik, domoljublje i humanizam. Ovo je ne samo lokalni, već i nacionalni događaj, a koristim ovu priliku da čestitam svima koji su se uključili u ovaj projekt i čuvanju sjećanja na Petra Preradovića”, istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković, ujedno i pokrovitelj obilježavanja ove važne obljetnice rođenja Petra Preradovića, koje će trajati tijekom cijele ove godine.

U svojemu obraćanju na svečanoj akademiji predsjednik Sabora pozdravio je inicijativu za obnovom rodne kuće književnika i stvaranjem suvremenog multimedijskog prostora koji će na jedinstven način čuvati uspomenu na život i djelo tog velikog hrvatskog pjesnika. „Drago mi je da je projekt sufinanciran europskim sredstvima i da je pokrenut u okviru prekogranične suradnje s mađarskim partnerima pod nazivom „Preradović i Csokonai – proslava pjesnika romantizma u prekograničnom području. Time je stvorena dodana vrijednost ovom projektu, koji će privući nove, kvalitetne, prije svega obrazovne, ali i turističke sadržaje u ovaj lijepi kraj.“- istaknuo je Jandroković.

Dodao je da, kada govorimo o obrazovnom vidu, „upravo je podučavanje o životu i stvaralaštvu Petra Preradovića pravi primjer pomoću kojeg se mladi naraštaji trebaju učiti o tome što je domovina, domoljublje, nacionalni osjećaji, pripadnost svom narodu i čuvanje kulturne i jezične baštine. Jer Petar Preradović je jedan od najznačajnijih pjesnika hrvatskog narodnog preporoda, koji je najbolje izražavao hrvatski duhovni pa i politički život Hrvatske 19. stoljeća“.

Predsjednik Sabora istaknuo je kako je Petar Preradović po svojim idejama aktualan i danas. „Svojom poezijom sanjao je o sretnoj budućnosti svog naroda vjerujući da se za dobro čovječanstva najbolje radi kada se bori za opstanak vlastitog naroda. Pritom nikada nije zazivao sukobe, nije vapio za osvetom, ratom, već samo za slobodom vjerujući u pobjedu dobra i pravde i šireći „romantičarski“ optimizam. Sanjao je o sreći svog naroda, proricao mu bolju budućnost. Učio ga da voli svoj jezik, da cijeni, poštuje svoju kulturu i osvijesti svoje hrvatsko nacionalno biće. A upravo su to sve vrijednosti koje i danas moramo promicati i usađivati mladim naraštajima da ne bi zaboravili svoju prošlost jer kao što znamo „budućnost ne može prekinuti veze s prošlošću“, zaključio je Jandroković.

Na svečanoj akademiji, koja je dala prikaz glazbenih i recitatorskih interpretacija poezije jednog od najutjecajnijih hrvatskog pjesnika ilirizma, o Preradoviću, njegovu djelu i značaju za hrvatsku kulturnu baštinu govorili su i ministrica kulture i izaslanica predsjednika Vlade RH Nina Obuljen Koržinek, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, potpredsjednik Matice hrvatske Stipe Botica, veliki meštar Braće Hrvatskoga Zmaja Nevio Šetić, redoviti profesor s Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu Neven Hrvatić te Vesna Bedeković, predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora i predsjednica Odbora za obilježavanja 200. obljetnice rođenja Petra Preradovića koja je najavila je da će se do kraja godine održati još niz akademskih, kulturnih i zabavnih događanja kojima će se nastaviti obilježavati jubilarna godišnjica Preradovićeva rođenja.

Autor: Ured predsjednika Sabora