Tonino Picula primio belgijsku veleposlanicu Marie-Johane Roccas

Zagreb - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonino Picula primio je danas u radni posjet veleposlanicu Kraljevine Belgije u Republici Hrvatskoj Marie-Johane Roccas.

Veleposlanica Roccas iznijela je prioritete belgijskoga predsjedanja OESS-om za 2006. godinu, poglavito promicanje vladavine prava diljem prostora OESS-a, jačanje njegove ekonomske dimenzije, nastavak institucionalne reforme OESS-a i ulogu te organizacije u Jugoistočnoj Europi. U vezi s RH, belgijska je veleposlanica govorila o pitanju povratka izbjeglica kao procesu kojeg bi trebalo dovršiti u okviru tzv. Sarajevske deklaracije, te podržala pravosudne reforme i donošenje nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, što je ocijenila naročito važnom mjerom glede sigurnosti ulaganja i privlačenja stranih investitora.

Tonino Picula je podržao prioritete, tj. otvorena pitanja OESS-a koje Belgija namjerava rješavati u svojem mandatnom razdoblju. Istaknuo je pritom potporu Republike Hrvatske sveobuhvatnom pristupu sigurnosti što ga OESS poduzima kroz tri dimenzije: političko-vojnu, gospodarsko-ekološku i ljudsku dimenziju. Picula je isto tako pohvalio odličnu suradnju s Misijom OESS-a u Republici Hrvatskoj i naglasio visoku razinu usuglašenosti stavova hrvatske politike i OESS-ove misije u RH kako u pogledu ostvarenoga napretka na području demokratizacije društva, vladavine prava, zaštite ljudskih prava i razvoja civilnoga društva, tako i pogledu procesa njezina zatvaranja. U tom kontekstu, Picula je istaknuo predanost Republike Hrvatske kao zemlje kandidata za Europsku uniju jačanju stabilnosti i prosperiteta u Jugoistočnoj Europi.