Veleposlanica Gerokostopoulou predstavila prioritete grčkog predsjedanja Vijećem Europske unije

Zagreb – Veleposlanica Grčke u Republici Hrvatskoj Eleni Gerokostopoulou predstavila je članovima Odbora za europske poslove te Odbora za vanjsku politiku prioritete grčkog predsjedanja Vijećem Europske unije. Aktualno predsjedanje  peto je grčko predsjedanje od ulaska ove zemlje u Europsku uniju, tadašnju Europsku zajednicu, 1981. godine.

Otvarajući sjednicu, predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar podsjetio je kako je hrvatski put u Europsku uniju bio obilježen grčkim predsjedanjima te kako je tijekom posljednjeg predsjedanja 2003. godine Hrvatska predala zahtjev za članstvo u Europskoj uniji. Veleposlanica Gerokostopoulou osvrnula se uvodno na važnost koja je proširenjima Unije dana tijekom prijašnjih grčkih predsjedanja. Izrazila je zadovoljstvo nedavnim ulaskom Hrvatske u ovu integraciju kao i predanost budućim proširenjima u regiji Jugoistočne Europe. Veleposlanica je nadalje predstavila moto ovogodišnjeg predsjedanja koji glasi „Europa: naš zajednički pothvat“ te pojasnila kako je zajednička zadaća svih europskih građana bolja Europa za buduće generacije, a osobito za mlade s europskog juga čiji je trenutačni veliki problem visoka stopa nezaposlenosti. Kao četiri glavna cilja predsjedanja istaknula je promociju rasta i otvaranja novih radnih mjesta, daljnju integraciju eurozone, zaštitu europskih granica te pomorsku politiku. Gerokostopoulou je posebno istaknula kako se Grčka predsjedanjem Vijećem neće koristiti za ostvarenje nacionalnih ciljeva.

U raspravi koja je uslijedila članovi dvaju odbora podržali su grčki izbor prioriteta te osobito naglasili važnost nastavka politike proširenja i ulaska svih država Jugoistočne Europe u Europsku uniju nakon što ispune uvjete za članstvo. 
 

Autor: Odbor za europske poslove