Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonino Picula primio voditelja Misije OESS-a Petera Semnebya

Zagren - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Tonino Picula, primio je danas veleposlanika Petera Semnebya, voditelja Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj. Tema razgovora bila je razmjena stajališta oko prioriteta hrvatske politike u sklopu euroatlantskih integracija i suradnja s Misijom.
Tom je prigodom Tonino Picula istaknuo značenje ove godine za Hrvatsku, ali i Europsku uniju. Nakon proširenja EU-a u svibnju ove godine Hrvatska će se naći u vrlo specifičnom i kompleksnom položaju, okružena s jedne strane Europskom unijom, a s druge strane zemljama s upitnom unutarnjom političkom stabilnošću. Situacija je utoliko otežavajuća jer je Hrvatska, poštujući svoje međunarodne obveze, liberalizirala granični režim sa zemljama regije, a od svibnja će se na sjevernim i zapadnim granicama primjenjivati Schengenski granični režim.

Veleposlanik Semneby priznaje kako se Hrvatska nalazi u naizgled nezavidnoj situaciji, ali je istaknuo kako će to biti još jedna prilika da Hrvatska dokaže svojim partnerima EU i NATO-u kako može odigrati ključnu ulogu na ovim prostorima u stvaranju opće stabilnosti regije. Prema riječima voditelja Misije, trenutna slika Hrvatske je vrlo dobra i uz dodatne napore u rješavanju dominantnih pitanja poput povratka izbjeglica i naknade štete, uspješni rezultati Hrvatske u procesu europskih i atlantskih integracija neće izostati.
Napomenuvši kako preuzimanje ključne političke uloge na ovim prostorima nije samo prilika, već i obveza Republike Hrvatske, Tonino Picula se osvrnuo i na pitanje povratka izbjeglica. Drži da to više nije i ne može biti pitanje regije, već isključivo svake pojedine države na ovim prostorima. Obveza je svake demokratske države da kroz zakonodavni sustav i implementaciju međunarodnih konvnecija osigura funkcioniranje pravne države i ukupne pravne sigurnosti svojih građana.