Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks, na poziv predsjednika parlamenta Velikog Vojvodstva Luksemburga Luciena Weilera, boravi u prvom službenom posjetu Luksemburgu

Luxembourg, Luksemburg

U ponedjeljak, 31. siječnja 2005., predsjednika Sabora će u audijenciju primiti Henri, veliki vojvoda Luksemburga.

U utorak, 1. veljače 2005. godine, predsjednik Sabora Vladimir Šeks će se susresti s predsjednikom parlamenta Lucienom Weilerom i s predsjednikom vlade i ministrom financija Velikog Vojvodstva Luksemburga Jean-Claudeom Junckerom. Na sastanku s predsjednikom luksemburškog parlamenta bit će prisutni i potpredsjednici parlamenta, predsjednici luksemburških političkih stranaka te odbora za vanjske poslove, EU, obranu i useljeništvo.

Prvi službeni posjet predsjednika Hrvatskog sabora Luksemburgu omogućit će neposredno upoznavanje vodećih luksemburških dužnosnika, čija zemlja trenutno predsjedava Europskom unijom, s napretkom koji je Hrvatska postigla u ispunjavanju političkih kriterija za ulazak u EU, posebice u pogledu suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), povratka izbjeglica i povrata njihove imovine te regionalne suradnje. Predsjednik Sabora će luksemburške sugovornike izvijestiti o dosadašnjem tijeku usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s europskim te posebice o reformi pravosuđa i državne uprave.

Nacionalni odbor Hrvatskog sabora za nadzor i praćenje tijeka pregovora s EU i njegova uloga pretpristupnim pregovorima bit će također jedna od važnih tema razgovora s dužnosnicima Velikog Vojvodstva Luksemburga, jednog od osnivača Europske unije.

U prvom službenom posjetu Luksemburgu predsjednik Sabora Vladimir Šeks predvodi izaslanstvo u kojem će biti potpredsjednik Hrvatskog sabora Mato Arlović, potpredsjednice Vesna Pusić i Đurđa Adlešić te predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica.