Đurđica Sumrak primila veleposlanika Novog Zelanda Trevora Donalda Mathesona

Zagreb – Voditeljica Hrvatsko-novozelandske međuparlamentarne skupine prijateljstva Đurđica Sumrak s članovima skupine održala je sastanak s veleposlanikom Novog Zelanda Trevorom Donaldom Mathesonom i počasnim konzulom Novog Zelanda Nikolom Jelinčićem. 

U uvodnom dijelu sastanka sudionici su izrazili zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima dviju zemalja, koji su velikim dijelom rezultat značajnog doprinosa hrvatskih iseljenika razvoju Novog Zelanda. Obje strane složile su se da dobre političke odnose ne prati i odgovarajuća gospodarska suradnja te da na tom području postoje velike mogućnosti za napredak.

Veleposlanik Matheson predstavio je članovima skupine aktualna pitanja u odnosima Hrvatske i Novog Zelanda kao što su sklapanje međudržavnog ugovora o socijalnom osiguranju, mogućnost ukidanja viznog režima za građane Hrvatske te razmjena mladih u okviru programa Working Holiday Scheme. Matheson je ukratko izvijestio i o aktivnostima Novog Zelanda u operaciji ISAF u Afganistanu.

Na kraju sastanka članovi skupine prijateljstva založili su se za osnivanje Novozelandsko-hrvatske skupine prijateljstva u parlamentu Novog Zelanda, kao još jednog oblika unaprjeđenja međuparlamentarne suradnje dviju zemalja.
 

Autor: Hrvatsko-novozelandska međuparlamentarna skupina prijateljstva