Mađarski veleposlanik Bebiću predao odluku o ratifikaciji protokola o NATO-u

Zagreb – Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić primio je veleposlanika Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj Pétera Imru Györkösa koji mu je uručio odluku mađarske Nacionalne skupštine o ratifikaciji Protokola o pristupanju Republike Hrvatske NATO-u.

Premda je Mađarska prva zemlja koja je ratificirala protokol o pristupu Hrvatske NATO savezu, to nije bio poklon već priznanje Hrvatskoj za sve što je učinila u procesu pristupa, rekao je u utorak u Zagrebu veleposlanik Republike Mađarske u Hrvatskoj Peter Imre Györkös. "S ispunjenjem uvjeta vaša će zemlja biti dobrodošla u naš savez, a uvjeren sam da će se isti scenarij ponoviti i na putu Hrvatske u EU", kazao je Györkös u izjavi za novinare nakon sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.

Mađarski veleposlanik rekao je kako su za odluku o ratifikaciji protokola u ponedjeljak glasovali svi zastupnici koji su bili nazočni na sjednici. Donošenju odluke o ratifikaciji protokola nazočilo je izaslanstvo Hrvatskoj sabora na čelu s predsjednikom saborskoga izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Krešimirom Ćosićem. Györkös je izrazio zadovoljstvo time što Hrvatska i Mađarska imaju cijeli niz bilateralnih projekata, ocijenivši ih odličnim temeljem za razvoj bilateralnih odnosa dviju zemalja u kojima nema nikakvih otvorenih političkih pitanja. Na kraju je čestitao cijelom hrvatskom društvu na ovom uspjehu i zaželio da Hrvatska i "de iure" bude punopravna članica NATO-a na summitu iduće godine.

Predsjednik Sabora Bebić ocijenio je činjenicu da je Mađarska bila prva zemlja koja je ratificirala protokol o pristupu Hrvatske i Albanije NATO-u "odličnom porukom, tim više što je glasovanje u mađarskom parlamentu bilo jednoglasno". "To nije bilo slučajno, već je riječ o plodu dugotrajne suradnje i ispunjavanju kriterija za prijam u NATO", kazao je Bebić. Predsjednik Sabora iznio je i uvjerenje kako će se, uz potporu Mađarske i drugih prijatelja Hrvatske, to nastaviti i u procesu pristupa RH EU "kad za to dođe vrijeme i završe se pregovori". Luka Bebić zahvalio je mađarskom parlamentu, vladi i cijelom političkom vodstvu zbog toga što su i na ovaj način iskazali prijateljstvo, razumijevanje i želju da se proces ulaska Hrvatske u NATO ubrza, "kako bi na proljeće iduće godine kao punopravna članica, zajedno s drugim takvim članicama, proslavili 60. obljetnicu postojanja NATO saveza".

Autor: Ured predsjednika Sabora/Hina