Predsjednica Odbora za zdravstvo Sabljar-Dračevac izrazila podršku osobama koje se bore s invaliditetom

Zagreb – Svim osobama koje se bore s nekim oblikom invaliditeta i svim udrugama osnovanima s ciljem ostvarivanja njihovih boljih prava, saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku upućuje najiskreniju podršku i čestitke, stoji u pismu koje je predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. Renata Sabljar-Dračevac u prigodi Nacionalnog dana invalida rada – 21. ožujka uputila Hrvatskom savezu udruga invalida rada.

–Ovom prigodom želimo dodatno skrenuti pozornost šire javnosti na probleme s kojima se susreću invalidi rada, a posebno na potrebu provođenja aktivnosti prevencije nastanka novih invalida rada. Unatoč propisanim visokim kaznama, poslodavci mjere zaštite na radu često ne provode ili ih provode, a oba slučaja u konačnici nerijetko dovode do nastanka invaliditeta. Ove činjenice nas obvezuju da svakodnevno zajednički radimo na podizanju svijesti i promjeni stavova prema invalidnosti. Obvezuju nas i da svakodnevno rušimo barijere, ustrajemo na kvaliteti života osoba s invaliditetom, njihovoj mobilnosti te uspješnoj integraciji u društvo. Stoga ćemo se saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku i ja osobno i dalje zalagati da kroz zakonodavnu aktivnost, sudjelovanjem i organiziranjem tematskih sjednica, okruglih stolova, sastanka i inicijativa pridonosimo promicanju i izjednačavanju prava i mogućnosti invalida rada te unapređenju položaja osoba s invaliditetom. Prevencija invaliditeta na radu i poticanje invalida rada mlađe dobi na uključivanje i sudjelovanje u radu svakako je prioritet našeg zalaganja u provođenju politike vezane za osobe s invaliditetom, istaknula je Sabljar-Dračevac.    

Odluku o obilježavanju Nacionalnog dana invalida rada – 21.ožujka donio je Hrvatski sabor 2009. godine kako bi se ukazalo na probleme osoba s invaliditetom, stereotipe i predrasude koji ih prate te s namjerom osvješćivanja javnosti o toj problematici.

Povijest odabranog datuma veže se uz događanja iz 1956. godine kada se u Belgiji dogodila rudarska nesreća u kojoj su stradale 262 osobe. U spomen na tu nesreću, 21. ožujka prvobitno je određen kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Međutim, nakon usvojene Rezolucije 47/3 Opće skupštine UN-a 1992. godine Međunarodnim danom osoba s invaliditetom proglašen je 3. prosinca.